• O jurnalistă româncă, mutată în Canada, a comparat cele două sisteme medicale
  • În Canada se pune accentul pe respect, iar modul de finanţare este diferit
  • „Să lase spitalele să îşi atragă fondurile”

Un sistem de sănătate aproape prăbușit. Asta avem noi. Un sistem medical bine pus la punct. Asta au ei: Canadienii.

Anamaria Turmacu este stabilită în Ottawa, dar cunoaște foarte bine problemele de la noi. Ca jurnalist, a făcut multe anchete despre neregulile din spitalele noastre.

„Sistemul medical din Canada se bazează pe respect şi finanţarea este complet diferită. Aici finanţarea vine din patru părţi. Banii vin de la primărie, de la guvern, dar şi din donaţii. Fiecare spital are o fundaţie.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
NOU TERMINAL PE AEROPORTUL ORADEA
CUM STĂM LA ECONOMIE?
ROMÂNIA ÎMBĂTRÂNEȘTE
CÂT NE COSTĂ RECRUTAREA
RĂDUCANU SE RETRAGE DE LA ROLAND GARROS

Situaţia din Canada ţine foarte mult de societate. Mi se pare aberant în România, că spitalul ţine de ministerul sănătaţii, dar şi de consiliul judeţean. Doar pereţii ţin de consiliul judeţean, uneori există bani, dar nu pot fi băgaţi. Guvernanţii trebuie să lase primăriile să investească în spitale. Să lase spitalele să îşi atragă fondurile”, a spus la Aleph News.

Anamaria Turmacu a renunțat acum trei ani la cariera de jurnalist în România și a plecat în Canada. Acum locuiește la Ottawa și este PR al unui spital de aici.

În Canada este și studentă, și a fost implicată în mai multe campanii caritabile. Acum o lună, împreună cu colegii ei, au stat live, în omline, 24 de ore, într-un joc, și au strans bani pentru oamenii străzii.