Ce înseamnă dacă pui un OU într-un pahar cu apă și acesta plutește? Majoritatea oamenilor nu cunosc acest secret

Petele roșii din ouăle crude

Petele roșii din ouăle crude

Orice brutar sau bucătar a trecut prin această situație: ai o rețetă pe care vrei să o prepari și ești la jumătatea pregătirii ei înainte de a scoate cutia de ouă și de a-ți da seama că au depășit data limită de consum.

Pentru cei mai conștienți dintre noi, aceasta ar putea fi o motivație suficientă pentru a merge la magazin și a cumpăra altele. Dar, în cazul în care se întâmplă ca ouăle să fie vechi, riști să strici întreaga rețetă. Ce trebuie să faci?

Din fericire, cineva a venit cu testul de plutire. Conform acestei măsuri, ar trebui să pui oul într-un recipient cu apă pentru a-i testa prospețimea. Un ou care stă întins pe o parte pe fundul recipientului este proaspăt, în timp ce un ou care plutește pe partea de sus a apei sau stă vertical în recipient este vechi și probabil nu ar trebui folosit.

Dar de ce plutesc ouăle? Și este aceasta într-adevăr o modalitate bună de a afla dacă ouăle tale sunt stricate?

OUĂLE CONȚIN AER

Deși ai putea crede că ouăle sunt complet pline, ele conțin, de fapt, un pic de aer. Pe măsură ce oul se învechește, cantitatea de aer din interiorul acestuia crește. De ce?

O parte din schimbare se datorează descompunerii. Atunci când conținutul oului se descompune, au loc reacții bacteriene care, printre altele, pot elibera gaze. Gândește-te la faptul că mâncarea în putrefacție din coșul tău de gunoi degajă un adevărat miros: acel miros ar putea proveni de la o parte din gazele pe care le eliberează. Reacțiile chimice joacă și ele un rol. Pe măsură ce ouăle se învechesc, sulful și hidrogenul din interiorul oului reacționează. Această interacțiune chimică emite gaz rânced ca produs secundar.

Reține că nu existența gazului în sine este cea care face oul să plutească. Mai degrabă, este vorba de faptul că o parte din acest gaz scapă din coaja de ou, deoarece ouăle nu sunt ermetice. În timp, acest lucru face ca oul să piardă masă și să devină mai puțin dens, până când, în cele din urmă, devine mai puțin dens decât apa. Odată ajuns în acest stadiu, oul va putea pluti în apă, ceea ce înseamnă că ouăle mai vechi vor pluti, iar cele foarte proaspete nu. Acest lucru face ca testul de plutire să fie o măsură bună pentru a determina dacă vrei să riști să mănânci un ou sau dacă acesta este vechi și ar trebui aruncat.

CÂND TESTUL DE PLUTIRE NU FUNCȚIONEAZĂ

Este important de reținut că testul de plutire nu trebuie luat ca pe o lege. Există o mulțime de cazuri în care nu va funcționa. De exemplu, testul de plutire funcționează numai cu apă dulce. Apa sărată este mai densă decât apa dulce, ceea ce înseamnă că și un ou proaspăt va pluti în apă sărată.

Chiar și atunci când folosești tipul de apă potrivit, ouăle stricate se pot scufunda, iar ouăle proaspete pot pluti. Testul de plutire determină vârsta oului, dar nu poate determina neapărat dacă acesta s-a stricat din alte motive. Cu toate acestea, deoarece nu există o modalitate de a spune 100% că un ou este stricat, verifică mai întâi dacă oul se scufundă în apă. Apoi sparge-l într-un bol separat, în care poți vedea dacă oul și-a schimbat culoarea sau mirosul.

Exit mobile version