• Regatul Unit încearcă să se imunizeze, fiind ajutat de o campanie accelerată de vaccinare.
  • E prea târziu pentru a ține noua tulpină Omicron departe.
  • În ciuda faptului că multe națiuni impun o serie de restricții de călătorie, varianta s-a răspândit rapid pe tot globul.

Africa de Sud, Regatul Unit și Danemarca sunt trei dintre țările în care varianta Omicron este acum în creștere, la mai puțin de o lună după ce a fost detectată pentru prima dată.

Regatul Unit încearcă să se imunizeze, fiind ajutat de o campanie accelerată de vaccinare. Scopul este de a oferi o a treia doză de vaccin Covid-19, tuturor adulților eligibili până la sfârșitul lunii decembrie.

Între timp, în Africa de Sud, cercetătorii spun că datele sugerează că Omicron provoacă simptome mai ușoare , dar încă nu este clar rolul pe care-l joacă imunitatea de la vaccinare sau de la infecția anterioară.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Dacă vorbim despre Danemarca, aceasta analizează noi restricții în încercarea de a controla un vârf de noi cazuri.

Deci, ce pot învăța alte țări din experiența lor?

E prea târziu pentru a ține noua tulpină Omicron departe. În ciuda faptului că multe națiuni impun o serie de restricții de călătorie, varianta s-a răspândit rapid pe tot globul.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marți într-un briefing de presă că 77 de țări au raportat cazuri depistate cu noua tulpină, iar „realitatea e că Omicron este probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă. Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am văzut cu nicio variantă anterioară. Suntem îngrijorați de faptul că oamenii asociază tulpina Omicron ca fiind banală și cu siguranță, am aflat până acum că subestimăm acest virus pe riscul nostru”.

El a adăugat că și în cazul în care tulpina Omicron provoacă o boală mai ușoară, „numărul mare de cazuri ar putea copleși din nou sistemele de sănătate nepregătite”.

Varianta a fost deja detectată în 36 de state din SUA, Washington DC și Puerto Rico.

„Îmi imaginez că Omicron va fi peste tot în curând. Și vor exista o mulțime de cazuri Omicron pe care majoritatea țărilor nu le-au detectat încă, deoarece sistemele de testare și capacitățile genomice pot fi limitate”, a declarat Michael Head, cercetător senior în sănătatea globală la Universitatea din Southampton din Anglia, pentru CNN.

Poate că nu va dura mult până când Omicron va deveni tulpina dominantă.

„Acum, mai mult ca niciodată, este vital să primiți prima, a doua doză sau rapelul cât mai curând posibil. Vă rugăm să nu lăsați la voia întâmplării”, a scris pe Twitter directorul regional de sănătate publică din Londra, Kevin Fenton.