• Primim vaccinul odată cu celelalte țări europene
  • Campania de vaccinare o facem conform prospectului european al serurilor autorizat
  • Cominarty este primul ser care va ajunge în România, produs de Pfizer și BioNTech

Ținem pasul cu celelalte state din Uniunea Europeană și primim și noi vaccinul odată cu ei. Campania de vaccinare urmează să o facem conform prospectului european al serurilor autorizate. Primul dintre vaccinuri este cel produs de Pfizer şi BioNTech care va fi comercializat sub denumirea Cominarty.

Efecte adverse ale vaccinului

Alexandra Vasile, corespondent Aleph News: “Din câte am citit în prospect nu avem de ce să ne îngrijorăm. Cele mai întâlnite efecte adverse sunt uşoare şi moderate ca de exemplu durere sau mâncărime locală, în zona în care s-a făcut injecția. Ca să îți faci o idee îți spun că unul la o mie de pacienți au avut reacții mai rare și aici mă refer la umflarea ganglionilor și la insomnie.”

Există o recomandare care precizează să nu fie vaccinaţi cei care au o alergie cunoscută la una dintre componentele vaccinului. În cel mai rău caz, dacă după prima doză de vaccin, se înregistrează  o reacţie alergică, a doua nu mai trebuie făcută.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Toţi cei vaccinaţi trebuie să rămână sub supraveghere 15 minute și în felul ăsta se vede dacă apare o reacţie adversă. Să ştii că poţi să mergi cu maşina să te vaccinezi, serul nu afectează capacitatea de a conduce.

Vaccinarea la copii și în timpul sarcinii

Copiii cu vârste mai mici de 16 ani nu vor fi vaccinaţi, iar femeile însărcinate pot fi vaccinate doar dacă avantajele vaccinării sunt suficient de mari încât să depăşească un eventual pericol asupra fătului. Nu sunt studii în ceea ce privește trecerea substanțelor din componența vaccinului în placentă sau în laptele matern.