- A deveni vegan, probabil ai auzit despre toate beneficiile pe care le are asupra mediului înconjurător și despre toate riscurile pentru sănătate de care scapi, dar cum îți afectează de fapt corpul?
- Răspunsul este că îl afectează în multe moduri! Atâta timp cât urmezi o alimentație vegană adecvată, bogată în nutrienți, corpul și simțurile se vor îmbunătăți drastic.
- Mulți oameni devin vegani după ce s-au luptat ineficient cu pierderea în greutate.
Pierderea în greutate este de fapt o întâmplare comună după ce ai devenit vegan. Nutriționistul Jennifer Mimkha, a spus: „Mulți clienți îmi spun că sunt surprinși de cât de ușor a fost să slăbeasca odată ce au trecut la o alimentație pe bază de plante”.
Advertisment
Lupta multor oameni cu greutatea vine din excesul de calorii din proteine obținute din carne și din gustările haotice. Este greu să stai departe de borcanul de prăjituri noaptea târziu, când te uiți la Netflix sau ești super stresat într-o zi. Lucrul bun despre alimentația vegană este că vei reduce consumul de gustări, cu excepția cazului în care păstrezi o grămadă de gustări vegane.
Mai puține tentații disponibile = mai puține gustări = mai puține calorii goale
Un alt factor care contribuie major la pierderea în greutate atunci când urmezi un stil de viață vegan este faptul că proteinele pe bază de plante au mai puține calorii decât carnea. Un alt mare avantaj de a deveni vegan pe care mulți vegani îl raportează; dezvoltă papilele gustative și pofte în evoluție. „Întregul meu simț al gustului este intensificat, iar mâncarea îmi aduce atât de multă plăcere. Și, mi-a dispărut aproape orice pofta de dulce, greu de îmblânzit”, spune Alexandria Abramian, un director de conținut din California, care a trecut recent la o alimentație vegană.
Recomandări
Știința confirmă această transformare a papilelor gustative. „Avem dovezi care susțin ideea că, chiar dacă stai câteva săptămâni fără alimente nedorite și produse de origine animală bogate în sare, grăsimi și zahăr, gusturile tale încep să se schimbe”, spune dr. Ravella. „Chiar și după doar câteva săptămâni, sensibilitatea papilelor noastre gustative la grăsime se poate schimba. Acele pofte pot fi îmblânzite”, a adăugat dr. Ravella.
Mulți oameni susțin că au nevoie de mai puțină cafea după trecerea la o alimentație vegană. Nu există studii științifice care să arate în mod direct cum un stil de viață vegan este legat de niveluri mai ridicate de energie.
Energia crescută (și lipsa somnolenței de după-amiază) poate fi rezultatul unei alimentații mai sănătoase, în general, mai ales dacă a deveni vegan înseamnă că eviți mâncărurile dulci și alimentele procesate, deoarece acestea te pun pe calea creșterii și scăderilor zahărului din sânge.
Te întrebi cum se schimbă corpul tău din prima zi? Iată cum:
Primele săptămâni
Primul lucru pe care oamenii îl observă atunci când încep o alimentație vegană este un impuls de energie care vine odată cu eliminarea cărnurilor procesate pe care le consumau înainte. Înlocuirea cărnii cu fructe, legume și nuci crește nivelul de vitamine, minerale și fibre.
După câteva săptămâni
Funcția intestinală se poate schimba spre una mai regulată, sănătoasă, sau poți experimenta o creștere a balonării și a scaunului moale. Acest lucru se datorează creșterii fibrelor din alimentație, din fructe și legume, dar nu-ți face griji, corpul tău se va obișnui în curând. Schimbarea poate duce la o creștere a diversității bacteriilor din colon, care poate fi benefică pentru întregul sistem.
Trei până la șase luni mai târziu
După câteva luni de dietă vegană, mulți oameni constată că creșterea numărului de fructe și legume și reducerea alimentelor procesate pot ajuta acneea să se limpezească. Asigură-te că iei suplimente de vitamina D și mănânci o mulțime de alimente fortificate pentru a te asigura că nivelul de vitamina D nu scade în acest moment.
După câteva luni, o alimentație vegană bine echilibrată, săracă în sare și alimente procesate, poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și la reducerea riscului de diabet. Pe măsură ce aportul de nutrienți precum fier, zinc și calciu este redus la o alimentație vegană, corpul nostru poate mai bine să le absoarbă din intestin. Adaptarea poate fi suficientă pentru a preveni deficiențele la unii oameni, dar nu pentru toată lumea, caz în care suplimentele pot umple deficitul.
De la șase luni până la câțiva ani
Aproximativ un an cu o alimentație vegană rezervele tale de vitamina B12 pot fi scăzute. Acest lucru poate fi prevenit cu ușurință consumând trei porții de alimente fortificate pe zi sau luând suplimente. În acest moment, corpul tău prosperă din nutrienții pe bază de plante și complet obișnuit cu o viață fără carne și alimente procesate. Te vei simți mai sănătos și corpul tău va funcționa așa cum a trebuit întotdeauna.
Atâta timp cât te asiguri că mănânci echilibrat, cu destui nutrienți esențiali, vei culege toate beneficiile pentru sănătate care vin cu veganismul și, cel mai probabil, te vei bucura an de an de o viață sănătoasă.
A deveni vegan poate fi o decizie intimidantă și asta este de înțeles. Cunoașterea tuturor beneficiilor nu numai pentru mediu, ci și pentru corpul tău te poate ajuta să te îndemne să faci primul pas în călătoria ta pentru sănătate.
Sophie Medlin, nutriționist la King’s College din Londra, a scris: „Supermarketurile și magazinele alimentare fac mai ușor ca niciodată să ne bucurăm de o alimentație vegană variată și interesantă, iar apetitul nostru pentru carne în general să scadă. Cu o pregătire adecvată, o alimentație vegană poate fi bună pentru sănătatea umană.”
Partenerii noștri