• Renunțarea la fumat poate părea descurajantă, dar dacă ne uităm la beneficiile obținute pentru sănătate, este ușor de înțeles de ce milioane de oameni devin ex-fumători.
  • Atunci când o persoană fumează țigări, aceasta eliberează în organism mii de substanțe chimice, care pot provoca daune majore la nivelul plămânilor, inimii și altor structuri esențiale ale corpului.
  • Din fericire, cele mai multe dintre aceste daune pot fi inversate dacă te oprești din fumat, unele efecte fiind observate în doar câteva ore.

Renunțarea la fumat poate părea descurajantă, dar dacă ne uităm la beneficiile obținute pentru sănătate, este ușor de înțeles de ce milioane de oameni devin ex-fumători. Atunci când o persoană fumează țigări, aceasta eliberează în organism mii de substanțe chimice, care pot provoca daune majore la nivelul plămânilor, inimii și altor structuri esențiale ale corpului.

Din fericire, cele mai multe dintre aceste daune pot fi inversate dacă te oprești din fumat, unele efecte fiind observate în doar câteva ore.

Beneficiile renunțării la fumat

Oricare ar fi scopul tău, fie că dorești să respiri mai ușor, să te simți mai energic sau chiar să economisești bani, renunțarea la fumat are o mulțime de beneficii.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Unele dintre principalele beneficii ale renunțării la fumat includ:
O mai bună circulație
Îmbunătățirea gustului și a mirosului
Mai multă energie
O stimulare a sistemului imunitar
Dinți și gură mai curați
O viață sexuală îmbunătățită
Risc mai mic de cancer

Ce se întâmplă cu corpul tău după ce te-ai lăsat de fumat?

După o lună de când nu mai fumezi, se vor simți schimbări semnificative, inclusiv mai puțină tuse, dificultăți de respirație și congestie sinusală.
Nivelul de energie va fi net superior, ceea ce înseamnă că exercițiile fizice nu vor mai fi o corvoadă.

Experții observă, de asemenea, că fibrele din plămâni încep să crească din nou, promovând o mai bună funcționare a plămânilor și reducând riscul de infecții bacteriene.

„În prima lună după ce te-ai lăsat de fumat, funcția pulmonară se va îmbunătăți, iar acest lucru va crește și circulația”, spune Orlando Health.

Acesta adaugă: „În termen de 9 luni, cilii încep să funcționeze normal și simptome precum tusea și respirația dificilă devin mai puțin frecvente.

„În decurs de un deceniu de când nu mai fumezi, riscul de cancer de vezică urinară, rinichi, plămâni, gură și gât este semnificativ mai mic, ceea ce indică faptul că, cu cât o persoană stă mai mult timp fără țigară, cu atât este mai bine pentru sănătatea sa pe termen lung.”

„Terapia de înlocuire a nicotinei (NRT), cum ar fi plasturii, gumele și pastiluțele, te poate ajuta să depășești nevoia de a fuma”, spune Dr. Noel Baxter, medic de familie și consilier medical al British Lung Foundation.

El a continuat: „Poți obține aceste produse pe bază de prescripție medicală sau fără prescripție medicală de la o farmacie. Trecerea la o țigară electronică pentru a te ajuta să renunți la fumat este o altă opțiune.

„Un studiu clinic recent condus de Universitatea Queen Mary din Londra a arătat că țigările electronice sunt aproape de două ori mai eficiente decât NRT, ajutându-i pe fumători să renunțe la fumat, alături de sprijinul unui consilier pentru a renunța la fumat.”

Cum să renunți la fumat

Pentru mulți oameni este o provocare să renunțe la fumat, dar există o mulțime de lucruri care pot ajuta. Dr. Baxter împărtășește sfaturile sale de top pentru a te ajuta să renunți la fumat mai ușor. Acestea includ: cere ajutor, fă un plan, găsește ceea ce funcționează pentru tine, fi pregătit pentru simptomele de sevraj, continuă să încerci.