- OUG prevede că acești pacienți să nu mai fie internați în spital
- Medicii de familie vor monitoriza pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare
- Doar dacă simptomele se agravează, pacienții vor ajunge la spital
- Ce trebuie să faci dacă ai simptome specifice COVID-19 și dacă diagnosticul se confirmă
Printr-o Ordonanță de Urgență adoptată joi, Guvernul a decis ca pacienții cu COVID-19 asimptomatici sau cei cu simptome ușoare nu vor mai fi internați în spital, ci vor sta izolați acasă și vor ține legătura cu medicul de familie.
„În această privință medicii de familie vor avea posibilitatea să deconteze aceste prestații medicale în suma de 105 lei pe caz din bugetul CNAS”, anunță Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.
Ce trebuie să faci dacă ai simptome specifice COVID-19, dacă diagnosticul se confirmă
- Persoanele care prezintă simptome specifice noului virus rămân la domiciliu până la primirea rezultatului testului care confirmă sau infirmă diagnosticul
- În cazul în care rezultatul testului este negativ, pacientul va primi de la medicul de familie concediu medical până la remediarea problemelor de sănătate.
- În cazul în care testul confirmă că ești infectat cu COVID-19, dar nu ai simptome sau ai o formă ușoară a bolii, poți rămâne izolat la domiciliu, fiind monitorizarat de medicul de familie. Totodată, nu va fi necesară evaluarea unui medic specialist și vei primi concediu medical de la medicul de familie.
- Persoanele fără simptome care se testează, iar rezultatul este pozitiv (asimptomatici), pot rămâne în monitorizarea medicului de familie, care le acordă concediu medical pentru perioada de izolare.
- Persoanele pentru care DSP instituie măsura carantinării (contact direct cu persona infectată sau vine din zona rosie) vor primi concediu medical de carantinare de la medicul de familie, în baza deciziei DSP.
„Este un act normativ, o ordonanță de urgență importantă, adoptată după consultarea tuturor specialiștilor implicați în combaterea epidemiei și e o soluție adaptată la situația actuală, într-o evoluție care pune la grea încercare sistemul sanitar românesc. Implicarea medicilor de familie e esențială pentru reducerea presiunii pe sistemul medical de urgență și guvernul face un apel catre toți medicii de familie să fie alături de colegii din sistmeul medical în efortul de limitare a infecțiilor și să ajute în cazul pacienților asimptomatici sau cu forme ușoare în așa fel încât aceștia să nu trebuiască să mai meargă la spital pentru a primi actele care să ateste infecția cu coronavirus”, transmite Dancă.