- Agenția Europeană a Medicamentului a decis să aprobe vaccinul Moderna
- Comisia Europeană a semnat deja un contract cu Moderna pentru 160 milioane de doze
- Cristian Oancea: „Amândouă sunt vaccinuri excepțional de bune, oferă un grad de protecție ridicat”
Serul făcut de americanii de la Moderna a fost aprobat miercuri de către Agenția Europeană a Medicamentului. Comisia Europeană a contractat deja 160 de milioane de doze de vaccin. Cristian Oancea, managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara a vorbit pentru Aleph News despre cum se va desfășura campania de vaccinare în România cu două tipuri de vaccin.
„Ambele seruri, într-un fel sunt similare, inclusiv tehnica prin care produc imunizarea, inclusiv gradul de eficiență și de sensibilitate. Moderna are un plus că transportul pe lanțul frig se face la -20 de grade C. Amândouă sunt vaccinuri excepțional de bune, oferă un grad de protecție ridicat,” a spus Cristian Oancea.
„Numărul de reacții adverse este redus. Avem reacții adverse minore la locul injectării. Cu această nouă aprobare sperăm la o dublare a capacității de vaccinare. (…) Valul trei o să apară mai curând decât ne așteptam, inclusiv cu tulpini mai agresive. E o cursă a vaccinării versus acest val trei,” a adăugat Cristian Oancea.
Managerul managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara a explicat ce se întâmplă dacă îți este administrată o doză de vaccin de la Pfizer și una de la Moderna.
„Teoretic, dacă ai luat prima doză de la Pfizer, trebuie să iei și a doua doză de la Pfizer. Dacă în caz extrem, se întâmplă din greșeală o încurcătură, adică primești o doză de la Pfizer și una de la Moderna, ținând cont că au același principiu de acțiune, teoretic, nu ar trebui să se întâmple nimic.”
Cristian Oancea spune că dacă ne vom ține de schema prevăzută de campania de vaccinare, în două-trei luni ar trebui să vedem o scădere a numărului de internări, în special la Terapie Intensivă.