• Vaccinul îți învață corpul cum să recunoască un anumit patogen
  • Serul Pfizer arată sistemului tău imunitar cum să atace proteia țepoasă a SARS-CoV-2
  • După vaccin, anticorpii tăi nu vor mai lăsa coronavirusul să intre în celule

Atunci când te vaccinezi, practic dai lecții sistemului imunitar. Cum tu ai învățat să recunoști literele cu ajutorul abecedarului, așa învață și corpul tău să recunoască patogenii cu ajutorul vaccinului. În cazul coronavirusului care dă COVID-19, proteina țepoasă de pe suprafață este și armă de atac, dar și punctul vulnerabil.

SARS-CoV-2 folosește această proteină să se lege și să intre în celulele noastre, unde își injectează informația genetică ca să preia controlul asupra celulelor și să producă mai multe virusuri. Dacă putem că blocăm acest proces, dacă am putea să neutralizăm virusul înainte să intre în celulă, avem un călcâi al lui Ahile pe care să-l țintim.

Vaccinul Pfizer nu conține toată cartea, ci doar lecția despre proteina țepoasă, punctul vulnerabil al SARS-CoV-2. Va învața celulele cum să „deseneze” această proteină.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Vaccinul este înconjurat de un strat lipidic care îi permite să intre în celulă. După ce a ajuns în celulă, este eliberat mARN iar ribozomii (n.red. fabrica de proteina a celulei) din celule îl va citi ca să sintetizele proteine țepoase ca ale virusului, care apoi sunt eliberate din celulă. Țepii nu sunt dăunători, dar sistemul imunitar uman le percepe ca și când corpul a fost infectat cu COVID-19.

Așa învață corpul tău să recunoască virusul și să producă anticorpii necesari. Iar în cazul unei infectări cu SARS-CoV-2, vei fi gata de luptă.

În cazul unei infectări reale, acești anticorpi nu permit virusului să intre într-o celulă sănătoasă. Se atașează de proteinele țepoase și le blochează intrarea într-o celulă sănătoasă. Așa este creată imunitatea

A doua doză de vaccin funcționează la fel. Dar este necesară pentru a întări sistemul imunitar și mai mult. E ca tema pentru acasă după orele la școală – așa te asiguri că ce ai învățat te ajută în cazul unei teze.