• Autoritățile române decid vineri ce fac cu dozele de AstraZeneca din lotul carantinat.
  • CNCAV: Vineri va lua o decizie în privința lotului ABV2856 de AstraZeneca, carantinat în 11 martie, ca „măsură de precauție extremă”.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că decizia în privința lotului carantinat în 11 martie din vaccinul AstraZeneca va fi luată vineri.

Raportul beneficiu-risc pentru vaccinul de la AstraZeneca rămâne nemodificat, beneficiile depășind riscurile reprezentate de efectele adverse, este una din concluziile Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC), din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, cu privire la evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice și trombocitopenie în urma imunizării cu vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca.

De asemenea, nu există dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unități de producție.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge.

Vaccinul poate fi asociat cu apariția a două afecțiuni extrem de rare: coagulare intravasculară diseminată și tromboză de sinus venos cerebral, ambele afecțiuni fiind asociate cu scăderea numărului de trombocite.

Deși nu s-a demonstrat o relație de cauzalitate a acestor afecțiuni cu administrarea vaccinului, aceasta nu poate fi exclusă în acest moment, dovezile disponibile fiind insuficiente pentru a stabili o cauzalitate, urmând să fie colectate și analizate mai multe date.

În ceea ce privește lotul ABV2856, carantinat la data de 11 martie 2021, ca măsură de precauție extremă, CNCAV va lua o decizie în cursul zilei de vineri asupra acestei hotărâri.