- Noua tulpină din Marea Britanie a fost depistată prima oară în luna septembrie
- Nu sunt suficiente dovezi ştiinţifice pentru a spune că tulpina britanică duce la o mortalitate crescută
- Mortalitatea este determinată de numărul mare de cazuri de infectare cu noua tulpină
- Simptomele infectării sunt aceleaşi: febră, tuse, pierderea gustului şi mirosului, dureri musculare
Avem trei cazuri de infectare cu tulpina britanică la noi în țară: o femeie din Giurgiu şi alţi doi angajaţi ai unei şcoli din Bucureşti.
Alte probe sunt în lucru şi e foarte posibil să aflăm că avem mai multe cazuri. Până acum ştiam că noua tulpină este mai contagioasă decât cea clasică, iar mortalitatea este mai mare în rândul pacienților de peste 60 de ani.
Medicul Adrian Marinescu îţi explică de ce. Adrian Marinescu, medic infecționist: „Sunt multe incertitudini cu privire la această nouă tulpină. Este mai contagioasă, dar nu ştim cu cât, exact. Ai aceleaşi simptome dacă te infectezi, dar nu s-a stabilit clar dacă apar mai repede, în circa trei zile după ce te-ai infectat sau perioada de incubaţie este tot de cinci-şapte zile. Cert este că a fost identificată în peste 60 de ţări deja şi ar putea deveni forma dominată de virus în circulaţie.“
Dar declaraţia premierului Boris Johnson, potrivit căreia mutația este şi cu 30% mai mortală, a pus lumea pe jar. Consilierul ştiinţific al Guvernului britanic a venit cu precizări.
Sir Patrick Vallance: „Când ne uităm la cifrele din spitale, ale pacienţilor infectaţi, rezultatele nu sunt diferite faţă de cei infectaţi cu tulpina originală. Nu există dovezi ale mortalităţii ridicate. Vreau să subliniez că este multă nesiguranţă în jurul acestor cifre şi trebuie să lucrăm mai mult până să ajungem la o concluzie exactă.“