- Niveluri îngrijorătoare de acid trifluoroacetic (TFA) au fost identificate în apele din Europa.
- Acestea depășesc 3,2000 nanograme(ng)/litru, depășind cu mult limitele reglementate de Uniunea Europeană.
- Principala cauză a acestei contaminări este considerată utilizarea pesticidelor care urmează să fie abordată prin intermediul unor noi inițiative legislative.
Cercetări recente au scos la iveală niveluri alarmante de acid trifluoroacetic (TFA) în apa de izvor din mai multe țări europene, conform The Guardian. Denumită și „substanță eternă” sau „forever chemical”, contaminarea produsă de aceasta este deosebit de îngrijorătoare deoarece se așteaptă ca apa de izvor să fie curată și lipsită de prezența oricăror substanțe chimice. Constatările evidențiază nevoia urgentă de măsuri de reglementare cu privire la utilizarea pesticidelor care conțin TFA.
Advertisment
Care este nivelul actual al contaminării
Un studiu efectuat de Pesticide Action Network Europe a descoperit TFA în 10 din cele 19 probe de apă de izvor testate, unele niveluri depășind pragurile de reglementare de până la 32 de ori.
Această contaminare provine din utilizarea pe scară largă a pesticidelor care fie conțin TFA, fie se transformă în acesta în mediu. Această situație subliniază riscurile asociate practicilor agricole și necesitatea unei intervenții imediate pentru a proteja sănătatea publică.
Recomandări
Ce este TFA și de ce este așa de periculos
Prezența TFA în apa potabilă prezintă riscuri semnificative pentru sănătate, în special pentru că aceasta este extrem de toxică din punct de vedere al sănătății reproductive. În ciuda efectelor sale nocive, TFA continuă să fie utilizat în diverse aplicații, inclusiv în pesticide și agenți frigorifici.
Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a exclus recent TFA din clasificarea PFAS (substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate ce sunt extrem de persistente în corpul uman), ceea ce poate limita reglementarea. Având în vedere că autoritățile europene propun noi limite pentru pesticidele care conțin TFA, se trage un semnal de alarmă pentru interzicerea acestor substanțe și protejarea surselor de apă potabilă.
Citește și
- Unde mergi azi? Costa Palmas îți oferă o experiență de lux într-un cadru natural impresionant. Poți să faci snorkeling, golf și tururi cu ATV-ul
- Consiliul Local al Sectorului 4 adoptă taxa de 540 de lei/an pentru proprietarii de mașini care nu au loc de parcare. Intră în vigoare de la 1 ianuarie
- Austria acceptă România și Bulgaria în Schengen. Consiliul JAI decide azi soarta extinderii
Partenerii noștri