Cea mai afectată țară de pandemie a comandat vaccinul Sputnik V: „Credeţi-mă când spun că statele membre ale UE vor cere şi ele serul”

Sputnik V Sursa foto: Profimedia
  • Preşedintele ceh Milos Zeman îi cere lui Putin vaccinul Sputnik V pentru a suplini întârzierea vaccinurilor UE.
  • Nici vaccinul rusesc Sputnik V şi nici cel al laboratorului chinez Sinopharm nu au primit unda verde a Agenţiei Europene a Medicamentului.
  • ”Credeţi-mă când spun că statele membre ale UE vor cere şi ele vaccinul Sputnik în câteva luni”, a susţinut premierul Babis.

Autoritățile cehe au decis să înceapă vaccinarea cu „Sputnik V” – deși în urmă cu două săptămâni spuneau că este imposibil să facă acest lucru fără permisiunea Uniunii Europene, scrie Meduza.

Cehia a comandat vaccinul rusesc anti-COVID Sputnik V, în ciuda faptului că nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Pe 27 februarie, președintele ceh Milos Zeman a spus că, prin acordul cu premierul Andrei Babis, a trimis o scrisoare prin care .îi cere lui Putin vaccinul Sputnik V. Potrivit lui Zeman, i s-a dat de înțeles că această cerere va fi acceptată. Președintele a menționat, de asemenea, că Republica Cehă ar putea cumpăra și vaccinul chinez de la Sinopharm – chiar și înainte de aprobarea sa oficială în UE, spunând că „vaccinurile nu au ideologie”.

”Credeţi-mă când spun că statele membre ale UE vor cere şi ele vaccinul Sputnik în câteva luni”, a susţinut premierul Babis. Pentru a afla mai multe despre vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm, el a vizitat Ungaria şi Serbia, ţări care deja le folosesc.

Cehia are cea mai mare mortalitate din cauza coronavirusului. Sunt peste 20 de mii de decese, aproximativ la fel ca în România.