• Dacă persoanele sunt vaccinate cu Astra Zeneca, la prima doză, pe a doua o pot face cu alt vaccin fără a mai fi nevoie de recomandarea medicului.
  • Se permite imunizarea cu alt vaccin pe bază de ARN Mesager.
  • Dacă persoanele au decis amânarea rapelului mai mult de 3 luni, se vor putea vaccina cu altă doză, fără recomandare.

Persoanele imunizate cu prima doză Astra Zeneca pot face a doua doză cu alt vaccin fără recomandare medicală specială. Singura condiţie este ca perioada de la prima imunizare să fie mai mare de trei luni, au stabilit reprezentanţii CNCAV.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o nouă instrucţiune care vine în completarea celei emise la data de 13 august 2021 privind vaccinarea în situaţii speciale.

Conform prevederilor, se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN Mesager, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/ AstraZeneca şi care au decis amânarea rapelului mai mult de 3 luni.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

În acest caz, nu este nevoie de recomandare medicală specială, anunţă CNCAV.

Totodată, pentru persoanele vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca, care se află în primele 3 luni de la administrarea acesteia, decizia de schimbare a tipului de vaccin, la doza 2, se va stabili în urma unei recomandări medicale, au adăugat reprezentanţii CNCAV.

Atunci când o persoană se infectează cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, după vindecare, cu acelaşi tip de vaccin, au precizat cei de la CNCAV.

Reprezentanţii CNCAV le reamintesc românilor că vaccinurile reprezintă singura soluţie pentru a preveni apariţia unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2 şi pentru a reduce riscul de boală gravă, de spitalizare şi de deces.