- Experții spun că există o zonă a corpului care este mult mai puțin igienică decât ți-ai putea imagina.
- De fapt, acolo se acumulează aproximativ 67 de specii de bacterii.
- Poate și mai șocant este faptul că cercetătorii au găsit în total 2.368 de specii de bacterii.
Experții spun că există o zonă a corpului care este mult mai puțin igienică decât ți-ai putea imagina. De fapt, acolo se acumulează aproximativ 67 de specii de bacterii. Spre bucuria acestei colonii înfloritoare de bacterii, majoritatea oamenilor se spală pe buric mai rar și mai puțin eficient decât ar trebui, ceea ce poate duce la un miros neplăcut sau chiar la o infecție.
Advertisment
Buricul tău este plin de bacterii
Potrivit unui studiu din 2012 publicat în revista PLOS One, buricul este probabil plin de bacterii, atât comune, cât și noi. Cercetătorii din spatele studiului au implicat 66 de bărbați și femei care și-au tamponat buricul cu un bețișor și au descoperit că, în medie, buricul conține 67 de specii diferite de bacterii.
Poate și mai șocant este faptul că echipa a găsit în total 2.368 de specii de bacterii. „Am obținut mult mai multe specii de bacterii decât ne așteptam”, a declarat pentru NBC News Rob Dunn, PhD, autorul principal al studiului și profesor asociat de biologie la North Carolina State University din Raleigh.
Cu toate acestea, anumite tipuri de bacterii au fost omniprezente în rândul participanților – opt dintre cele mai comune tipuri de bacterii au fost identificate la 70 la sută din întregul grup. Printre acestea s-au numărat Staphylococci, Micrococcus, Bacillus și altele.
Recomandări
Majoritatea buricelor nu sunt curățate suficient de des
Spre deosebire de cele mai multe alte suprafețe de piele de pe corp, interiorul buricului este ascuns, ceea ce îl face mai puțin expus la aer, apă și săpun. De asemenea, tinde să rețină transpirația, murdăria, pielea moartă și multe altele, ceea ce îl face un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.
În comparație cu alte părți ale corpului, buricul este, de asemenea, adesea trecut cu vederea în timpul dușurilor și băilor. Deși unii experți recomandă efectuarea unei curățări profunde a buricului o dată pe săptămână, puțini oameni urmează acest regim de distrugere a bacteriilor.
Iată cum să îl curățați aceasta zonă a corpului
De cele mai multe ori, persoanele care au un buric „înăuntru” pot să îl curețe la fel ca pe orice altă parte a corpului: cu apă și săpun. Cu toate acestea, dacă observați un miros nedorit emanând din buric sau dacă vă simțiți altfel mai puțin proaspăt, Centrul Medical al Universității din Pittsburgh (UPMC) are o altă sugestie: „Înmuiați-vă degetul sau o lavetă moale într-o soluție de apă sărată (aproximativ o linguriță de sare de masă într-o cană de apă caldă) și masați ușor interiorul buricului”, sfătuiesc ei, adăugând că acest lucru ar trebui să slăbească germenii încăpățânați, care provoacă mirosuri. Aceștia sugerează apoi clătirea cu apă plată, tamponarea zonei și uscarea acesteia și evitarea aplicării de loțiuni sau creme pe această parte a corpului.
Cei care au piercinguri în buric pot avea nevoie, de asemenea, de o rutină specială de curățare pentru a evita infecțiile. Înmoaie-ți buricul în timp ce faci baie, spală piercingul cu un săpun antibacterian blând și asigură-te că îndepărtezi orice crustă sau resturi suplimentare cu un tampon de bumbac sau un tampon de tifon steril. Clătiți din nou, apoi tamponați zona cu o bucată curată de tifon înmuiată în soluție salină.
Iată când trebuie să sunați la medic
Deși este puțin probabil ca un buric urât mirositor să indice o problemă gravă de sănătate, UPMC notează că, dacă problema persistă după adoptarea unei noi rutine de curățare, cel mai bine este să vă vizitați medicul. În special, „dacă dezvoltați roșeață, umflături, durere sau scurgeri, buricul dumneavoastră ar putea fi infectat”, o problemă mai frecventă la persoanele cu piercinguri în buric. Dacă vi se întâmplă acest lucru, medicul ar trebui să vă poată prescrie antibiotice sau alte tratamente pentru a vă atenua simptomele.
Partenerii noștri