Cel puțin 10 secții ATI ar putea avea soarta SJU Piatra Neamț. Vechi și insuficiente, sunt acum ca un motor uzat, turat la maximum

Loading video

Probabil și tu te-ai întrebat cu groază câte secții de terapie intensivă sunt bombe cu ceas în România sănătății bolnave. Cel puțin 10, din orașele care au cea mai mare rată de contaminare. Printre ele, București, Sibiu, Cluj-Napoca și Arad.

Vechi și insuficiente, saloanele de la reanimare sunt acum ca un motor uzat, turat la maximum.

Carmen Mărginean, medic ATI: „Nu e exclus ca ceva similar să se întâmple din nou pentru că spitalele noastre au instalaţii vechi, oxigenul nu este suficient. Sursele, prizele electrice, foarte multe dintre ele nu au fost updatate de ani de zile“.

Adrian Marinescu, medic infecționist: „Se lucrează la capacitate maximă, medicii tratează pacienţi cu forme critice, cu o evoluţie imprevizibilă.“

La Sibiu și Alba Iulia, toate saloanele de la ATI sunt pline. Presiunea este enormă și la Iași.

Vasile Cepoi, directorul DSP Iași: „Deci din cei 467, câți sunt internați la ora actuală, în jur de aproape 200 sunt la oxigeno terapie, că resursele de oxigent sunt limitate“.

Grav este că am ajuns în acest punct-limită, deși din primăvară tot auzi același discurs de la Iohannis, Orban și Tătaru: avem destule locuri la ATI. Lipsesc însă și paturile și medicii specialiști. Așa s-au transformat 10 suflete din victimele coronavirusului în victimele sistemului bolnav.

Uite ce răspunde Nelu Tătaru la o întrebare logică – „Toate spitalele sunt la fel, ATI-urile sunt supraaglomerate, iar aparatura funcționează continuu. Este posibil să se întâmple același episod în altă parte?“

Nelu Tătaru: „Evaluarea pe care am cerut-o managementului a fost și cea de putere energetică a unei secții de terapie intensivă care are în acest moment un consum mare precum și necesarul de oxigen.“

Exit mobile version