• La începutul pandemiei, oamenii au recurs la pseudo-leacuri împotriva COVID-19
  • Șarlatanii au profitat de frica oamenilor și au promovat pseudo-leacuri periculoase
  • Leacuri bizare și fără aprobare au fost promovate chiar și de președinți
  • Donald Trump a promovat hidroxiclorochina ca măsură de protecție împotriva COVID-19
  • Președintele Madagascarului a susținut un tonic de plante locale împotriva COVID-19
  • Președintele Tanzaniei le-a spus cetățenilor că rugăciunea îi va apăra de COVID-19

Omenirea s-a confruntat cu o boală complet nouă, COVID-19, despre care nu știa nimic. Nici ce simptome provoacă, nici cum să te vindeci dacă te îmbolnăvești. Pentru că nimic nu era cunoscut, oamenii au încercat totul. Chiar și soluții bizare și adesea periculoase.

Când oamenii stau cu frica în suflet, când sunt confruntați cu necunoscutul, adesea recurg la măsuri disperate și ajung să creadă tot felul de bazaconii. Iar cel mai mare necunoscut din ultimul an a fost, fără nicio îndoială, COVID-19. Dacă acum avem vaccinuri și tratamente eficiente, acum un an nu știam nimic despre virusul venit din China. Oamenii voiau să se protejeze de noua amenințare. Iar cei care au profitat sunt șarlatanii.

„Multe lucruri se fac din frică. Oamenii nu vor să fie bolnavi, se tem să fie bolnavi, nu vor să fie într-o situație gravă. Vor speranță, încearcă să se facă bine și vor căuta orice care să-i ajute”, spune Lydia Kang, medic și autor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

De aceea s-a umplut lumea și Internetul de tot felul de pseudo-leacuri pentru COVID. Iar mii, zeci de mii de oameni au crezut în ele.

Cele mai bizare leacuri împotriva COVID-19

Donald Trump, personalitatea cu cea mai mare vizibilitate în această pandemie, a devenit, fără să vrea, sursă de leacuri bizare pentru COVID.

Președintele a vorbit despre hidroxiclorochină, o pastilă folosită în cazuri de malarie, ca posibil tratament și mijloc de prevenție al infectării. Un bărbat din Arizona l-a auzit și a luat clorochină, dar nu pastila pentru oameni, ci varianta folosită la curățat acvarii, și a murit.

Tot Trump, și tot într-o conferință de presă, s-a întrebat dacă nu cumva dezinfectanții, care ucid coronavirusul pe suprafețe, pot fi folosiți în cazul oamenilor. Un număr mare de persoane au început să bea sau să-și injecteze clor sau alte substanțe similare și să ajungă în stare gravă la spital. Iar asta spune multe despre ce poate face un om atunci când este cuprins de frică.

„Ca să clarificăm. Îi încurajați pe americani sau nu să-și injecteze… Bineînțeles că nu. Nu, clar nu. A fost sarcasm. Am formulat o întrebare în fața unui grup de oameni extraordinar de ostili, anume presa fake”, spunea Trump pe 24 aprilie 2020.

Donald Trump a fost chiar inofensiv, față de alți lideri. Președintele din Madagascar a susținut cu tărie COVID-Organics, un tonic făcut plante locale ca tratament. A distribuit personal lichidul cetățenilor din țară și l-a dat cadou și altor țări africane. Evident, nu avea niciun efect.

O băutură naturistă locală a recomandat și președintele din Tanzania, împreună cu rugăciunea. Țara africană, populară printre turiști, nu are o campanie de vaccinare, deoarece același președinte nu crede în vaccin.

„Am decis să mergem pe această cale, să depindem de Dumnezeu. Am început cu Dumnezeu și vom termina cu el”, a spus John Magufuli, președintele Tanzaniei.

Pe social media în China a circulat ideea că dacă faci gargară cu apă sărată, omori coronavirusul din gât. Medicul din Wuhan, căruia îi era atribuit pseudo-leacul, a trebuit să dezmintă public.

Alt tratament care a circulat pe internet a fost apa caldă. Trebuie să o bei, sau să faci baie în ea. Soluția era atribuită UNICEF, dar organizația a respins public orice legătură. Unii oameni credeau că dacă se expun la raze ultraviolete de tip C scapă de coronavirus. Doar că acestea sunt folosite pentru dezinfectarea de suprafețe. În cazul oamenilor, produc doar leziuni ale pielii și ochilor.

Zvon pornit în Franța: Dacă prizei cocaină ești protejat împotriva COVID-19

În Franța, circula la un moment dat ideea că dacă prizezi cocaină pe nas, ești protejat împotriva COVID. Guvernul de la Paris a trebuit să dea un comunicat prin care respingea ideea. A circulat zvonul că ceapa, usturoiul, ardeiul iute și ghimbirul fiert, printre altele, te vindecă de COVID. S-a dovedit că e complet fals. Nici consumul de alcool nu te ferește de virus și nici nu te scapă.

„Virusul nu este vulnerabil la alcoolul pe care îl bem. Nu este bine pentru sănătate să faci abuz de usturoi și să mănânci prea mult usturoi, crezând că usturoiul va vindeca boala”, a spus Sylvie Briand, director în cadrul OMS.

Acum poate că râzi de aceste soluții bizare, dar adevărul este unul dur. De frică și din disperare, oameni le-au încercat. Iar mii dintre ei au murit.