• Alimentele zaharoase – și, în special, cele compuse din zaharoză, sau zahăr de masă – sunt deosebit de rele pentru dinții dumneavoastră, deoarece bacteriile dăunătoare prosperă pe ele.
  • Vestea bună este că, pe lângă periajul și folosirea regulată a aței dentare, există alte câteva strategii susținute de știință pe care le puteți folosi pentru a vă menține sănătatea dentară sub control.
  • Băutorii înrăiți ar trebui, de asemenea, să fie atenți, deoarece alcoolul poate inhiba salivarea regulată, făcând mai greu pentru corpul tău să curețe reziduurile care se agață de dinți.

Dacă ați auzit că bomboanele vă putrezesc dinții sau că obiceiul de a bea un cidru pe zi vă va eroda smalțul dinților, poate vă întrebați ce alte dulciuri, băuturi, mese și gustări ar putea să vă dăuneze dinților.

Deși, din punct de vedere tehnic, este adevărat că toate alimentele și băuturile pot provoca carii dentare – sau deteriorarea suprafeței, sau smalțului, dinților dumneavoastră – nu toate alimentele sau băuturile cauzează daune egale, iar unele persoane sunt mai predispuse la carii dentare decât altele.

De ce sunt unele alimente mai rele decât altele?

Atunci când evaluați cât de rea este o masă, o gustare, un desert sau o băutură pentru sănătatea dumneavoastră dentară, există două lucruri principale de luat în considerare, a declarat Dr. Apoena de Aguiar Ribeiro, medic stomatolog pediatru și microbiolog la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill, care studiază microbiomul oral și modul în care acesta afectează cariile dentare: Compoziția sa și calitatea sa.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?

În interiorul gurii noastre trăiesc mai mult de 700 de specii de bacterii – unele care sunt utile, altele care sunt dăunătoare. Bacteriile dăunătoare descompun zaharurile din alimente și băuturi și le transformă în acizi, care, în timp, pot smulge mineralele esențiale din dinți și pot duce la apariția cariilor, scrie Wall Street Journal.

Dacă nu sunteți vigilent în ceea ce privește curățarea, bacteriile pot forma, de asemenea, o peliculă moale, sau placă, pe suprafața dinților, ceea ce poate exacerba acea aciditate și poate crea un mediu ideal pentru ca și mai multe bacterii să prolifereze. Dacă placa dentară crește și se întărește suficient, se poate transforma în tartru, care poate, de asemenea, să vă irite gingiile și să provoace gingivită.

Ce tipuri de alimente sunt dăunătoare?

Alimentele zaharoase – și, în special, cele compuse din zaharoză, sau zahăr de masă – sunt deosebit de rele pentru dinții dumneavoastră, deoarece bacteriile dăunătoare prosperă pe ele, a spus Dr. de Aguiar Ribeiro. Puteți găsi adesea zaharoză în multe alimente procesate și băuturi zaharoase, cum ar fi bomboane, produse de patiserie, sucuri concentrate de fructe și sucuri.

În plus, orice alimente care sunt lipicioase, lipicioase sau masticabile – cum ar fi gumele, fructele uscate, siropurile și bomboanele – rămân blocate în colțurile și crăpăturile dinților și în spațiile dintre ei. Atunci când excesul de zahăr persistă pe dinți, bacteriile dăunătoare îl pot stoca în celulele lor, „ca o cămară în interiorul lor”, a spus Dr. de Aguiar Ribeiro, și continuă să producă acid timp de ore întregi după ce ați mâncat.

Anumite băuturi – cum ar fi sucurile zaharoase, sucurile, băuturile energizante și milkshake-urile – sunt, de asemenea, mari infractori. Acestea vă spală dinții cu soluții lipicioase și zaharoase și, pe deasupra, sunt acide. „Dinții noștri încep să se deterioreze atunci când nivelul de acid din gură scade sub un pH de 5,5”, a declarat Dr. Rocio Quinonez, profesor de stomatologie pediatrică la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill, iar „sucurile tind să aibă un pH în jur de 3 sau 4”.

Alte băuturi carbogazoase, cum ar fi cidrurile, sunt, de asemenea, acide. La fel sunt și cafelele și băuturile alcoolice care sunt adesea consumate cu siropuri și mixere zaharoase.

Și produsele proaspete ne fac rău dinților

Unele fructe proaspete, legume sau alimente bogate în amidon – cum ar fi citricele, cartofii, orezul sau chiar bananele – sunt adesea defăimate ca fiind rele pentru dinți, deoarece pot conține zaharuri sau acizi care pot uza dinții. Dar acestea conțin, de asemenea, substanțe nutritive care vă vor stimula sănătatea generală, ceea ce, la rândul său, poate fi benefic pentru dinții dumneavoastră, a declarat Dr. Dorota Kopycka-Kedzierawski, medic dentist la University of Rochester Medical Center și cercetător în cariologie, sau studiul cariilor și al cariilor dentare. Chiar dacă sunt alimente care sunt zaharoase sau care tind să se blocheze în dinți – acest compromis poate merita, a spus ea.

Dacă aveți caneluri deosebit de adânci în dinți sau dinți care sunt în contact strâns unii cu alții, alimentele masticabile și lipicioase pot fi mai îngrijorătoare pentru dumneavoastră decât altele, a adăugat Dr. Quinonez. În acest caz, ar trebui să fiți mai atenți nu numai la dieta dumneavoastră, ci și la obiceiurile de curățare.

Atâta timp cât vă spălați pe dinți de două ori pe zi – o dată dimineața și o dată înainte de culcare – și folosiți ața dentară în fiecare zi, beneficiile nutriționale ale acestor alimente vor depăși riscurile de deteriorare a dinților. Deși, când vine vorba de fructe, Dr. Kopycka-Kedzierawski a spus că „este mai bine să mănânci fructele decât să le bei”, deoarece multe smoothie-uri de fructe cumpărate din magazine sau chiar făcute în casă au zaharuri adăugate de zaharoză.

Ce pot face pentru a împiedica apariția cariilor dentare?

Vestea bună este că, pe lângă periajul și folosirea regulată a aței dentare, există alte câteva strategii susținute de știință pe care le puteți folosi pentru a vă menține sănătatea dentară sub control.

Evitați să luați gustări și să sorbiți. Saliva, care ajută la îndepărtarea particulelor de alimente care persistă, este una dintre cele mai protectoare forțe pentru dinții dumneavoastră. Ea remineralizează și întărește smalțul dentar și conține bicarbonat, care ajută la neutralizarea acidității din gură.

Dar, de fiecare dată când mâncați sau beți, este nevoie de aproximativ 20-30 de minute pentru ca saliva să se acumuleze până la nivelurile de protecție, astfel încât gustările sau consumul frecvent de alcool pot provoca un dezechilibru, a spus Dr. Quinonez.

Dacă trebuie neapărat să aveți acea băutură zaharată, încercați să o consumați cu o masă sau într-o singură ședință, mai degrabă decât să o cuibăriți toată ziua, a spus Dr. Quinonez: „Aș prefera să fiți un înghițitor, nu un sorbitor”. Consumul de apă după ce ați terminat cu orice fel de mâncare sau băutură pe care ați consumat-o poate ajuta, de asemenea, la eliminarea oricăror zaharuri, a adăugat ea.

Limitați consumul de alcool

Băutorii înrăiți ar trebui, de asemenea, să fie atenți, deoarece alcoolul poate inhiba salivarea regulată, făcând mai greu pentru corpul tău să curețe reziduurile care se agață de dinți.

Fiți atenți la anumite afecțiuni sau la efectele secundare ale medicamentelor. Diferite afecțiuni medicale, tratamente și medicamente – cum ar fi tuberculoza, chimioterapia, dializa, antihistaminicele și medicamentele pentru tensiunea arterială – pot inhiba producția de salivă sau pot schimba calitatea salivației dumneavoastră. Așadar, cei afectați ar trebui să fie vigilenți în ceea ce privește practicarea unei bune igiene dentare.

Schimbați cu alternative la zahăr. Schimbarea băuturilor și gustărilor dulci cu înlocuitori fără zahăr este o mișcare excelentă pentru dinții dumneavoastră, a declarat Dr. de Aguiar Ribeiro. Înlocuitorii de zahăr, cum ar fi aspartamul sau alcoolii de zahăr, nu sunt metabolizați de bacterii precum zaharurile obișnuite, astfel încât nu contribuie la apariția cariilor dentare. Dar țineți cont de faptul că acizii din sucurile dietetice vor provoca în continuare o anumită demineralizare a dinților dumneavoastră.

Mestecați gumă fără zahăr cu xilitol. În mod similar, a adăugat Dr. de Aguiar Ribeiro, „alcoolii de zahăr precum xilitolul care au activitate antimicrobiană” pot încetini producția de acid a bacteriilor din gură.

„S-a demonstrat că guma fără zahăr cu xilitol, atunci când este mestecată de trei ori pe zi, crește fluxul salivar și are, de asemenea, un efect antimicrobian”, a spus ea. Așadar, dacă aveți poftă de ceva dulce între mese, o gumă cu xilitol fără zahăr este una dintre cele mai bune opțiuni.

Beți anumite tipuri de ceai. Există, de asemenea, dovezi că ceaiurile negre și verzi pot ajuta la prevenirea cariilor dentare, deoarece conțin fluor și au niveluri mai ridicate de pH. „Dar nu adăugați zahăr, vă rog”, a adăugat Dr. de Aguiar Ribeiro.

Faceți controale regulate

Caria dentară este cea mai frecventă boală netransmisibilă la nivel mondial. Pentru majoritatea oamenilor, a spus Dr. Kopycka-Kedzierawski, efectuarea unor controale dentare regulate la fiecare șase luni este suficientă pentru a depista orice carie înainte ca aceasta să devină prea gravă. Consultarea unui profesionist este importantă, deoarece, odată ce o carie s-a format suficient de mult încât să o observați, ați intrat bine în carie dentară.

Obiceiurile care sunt bune pentru sănătatea dentară sunt, în general, practici care sunt bune pentru sănătatea dumneavoastră în general, a spus Dr. Quinonez. Consumul de mai puține alimente procesate și zaharoase, efectuarea unor controale regulate la fiecare șase luni și evitarea gustărilor între mese – mai ales dacă acea gustare este un aliment sau o băutură zaharată sau lipicioasă – pot aduce dividende.