Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre vaccinul anti-COVID: Există riscul ca vaccinul să determine apariția unui cancer?

Zile libere pentru angajații care se vaccinează Sursa foto: Profimedia
  • Ministerul Sănătăţii lansează, joi, o broşură cu informaţii utile cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.
  • Broșura vine în sprijinul medicilor de familie şi al medicilor curanţi.
  • Broşura include răspunsuri la peste 30 de întrebări.

Broşura lansată de Ministerul Sănătăţii include răspunsuri la peste 30 de întrebări primite din partea medicilor, inclusiv cu privire la eficienţa vaccinului, siguranţa vaccinării pentru persoanele cu boli cronice, autoimune sau cancer şi contraindicaţiile la vaccinare pentru pacienţii cu diverse patologii.

„Medicii de familie şi medicii curanţi sunt vitali pentru o campanie de vaccinare reuşită. Ei sunt cei mai aproape de pacienţi şi îi pot ajuta să ia decizii informate. Opiniile comisiilor de specialitate care au contribuit la această broşură confirmă că vaccinarea este sigură, eficientă şi este calea prin care împreună putem să oprim pandemia. Materialul medical este redactat în colaborare cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii. Credem că va fi un sprijin pentru medicii care primesc întrebări despre vaccinare de la pacienţi sau care chiar ei au întrebări la care nu au găsit răspunsuri”, a declarat dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Broşura va fi trimisă către medicii de familie

La conceperea broşurii au contribuit Comisia de alergologie şi imunologie clinică, Comisia de oncologie, Comisia de hematologie, Comisia de endocrinologie, Comisia de cardiologie şi Comisia de dermatovenerologie ale Ministerului Sănătăţii.

Broşura răspunde întrebărilor dacă vaccinul este eficient şi pentru tulpina nouă, dacă un pacient care a avut COVID-19 poate fi vaccinat, dacă vaccinul este sigur pentru pacienţii cu boli cronice, boli autoimune sau cancer sau dacă este sigur pentru femeile gravide sau care alăptează.

Broșura poate fi consultată aici.