• Specialiștii consultați de New York Times spun că sunt șanse extrem de mici să contractezi virusul de pe haine sau încălțăminte
  • După fiecare ieșire din casă, e suficient să ne spălăm pe mâini, consideră experții
  • Riscul de infectare de la un colet e extrem de redus, deoarce Covid-19 supraviețuiește puțin pe carton

New York Times și-a încurajat cititorii să pună întrebări despre coronavirus, pentru a primi răspuns din partea experților. Așa a apărut o temă comună – cea mai mare teamă, care e probabil și a ta, e legată de prezența virusului pe haine, încălțăminte sau colete. Opiniile specialiștilor o să te liniștească, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la precauție atunci când ieși din casă pentru a merge la cumpărături, de exemplu.

Experții consultați de New York Times spun că nu e nevoie să îți schimbi hainele ori să faci duș atunci când revii acasă. Dar trebuie neapărat să te speli pe mâini, întotdeauna. Poți contracta Covid-19 de la o persoană infectată care tușește ori strănută, dar majoritatea picăturilor vor cădea pe pământ. Asta în cazul în care persoana respectivă nu strănută pe tine – atunci clar trebuie să mergi acasă și să faci un duș. Altfel, simpla mișcare a corpului împinge aerul și particulele virale departe de hainele tale – e o regulă simplă a fizicii.

La întrebarea “Cât rezistă coronavirusul pe suprafețe?”, avem un răspuns dat de un studiu publicat luna trecută – în condiții ideale, până la trei zile pe metal și plastic și cel mult 24 de ore pe carton. Explicația e simplă – cartonul are proprietați absorbante, iar virusul moare mult mai repede. De aceea e doar o posibilitate pur teoretică de a te infecta din cauza unui colet pe care îl atingi. Fii, totuși, prudent și spală-te pe mâini, iar dacă vrei să fii 100% sigur, nu atinge cu mâinile goale coletul respectiv timp de 24 de ore.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Ieșitul in casă e sigur, mai ales că virusul rezistă mai mult în spații închise. Tot ce trebuie să faci e să păstrezi distanța față de alți oameni. Sunt puține șanse să contractezi coronavirusul de pe încălțăminte, dar dacă poți, spal-o, pentru că așa elimini mai multe riscuri și bacterii, mai ales dacă ai un copil care merge de-a bușilea sau se joacă pe podea.