Cele mai recente date OMS arată că steroizii pot salva viețile pacienților Covid-19

Cursă strânsă pentru vaccinul anti Covid. Johnson & Johnson anunţă cel mai mare studiu clinic Sursă foto: Profimedia
  • Steroizii ar putea fi folosiți în tratarea pacienților aflați în stare critică.
  • Noile studii includ date ale efectelor a trei steroizi, după realizarea testelor pe mai mult de 1.700 de pacienți.
  • Corticosteroizii ar trebui să fie primul medicament folosit pe pacienții aflați în stare gravă.

Cele mai recente date colectate de cercetătorii de la Organizația Mondială a Sănătății susțin că steroizii pot salva viețile celor infectați cu SARS-COV-2, realtează New York Times. Studiile publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane confirmă faptul că medicamentele pe bază de steroizi pot fi folosite în tratarea pacienților aflați într-un stadiu avansat a bolii.

OMS a publicat un nou ghid de tratament în care este menționat faptul că steroizii nu trebuie să fie folosiți pe pacienții cu o formă ușoară a bolii. Nu este clar dacă această categorie de pacienți ar avea de suferit în urma tratementului, întrucât testele au fost realizate doar pe pacienți aflați în stare gravă.

Steroizii pot avea efecte adverse, în special asupra pacienților în vârstă. Tratamentul ar putea să îi facă vulnerabili în fața altor infecții, să crească nivelul de glucoză din sânge și pot cauza o stare de confuzie și delir.

În urmă cercetărilor, oamenii de știință au descoperit că Dexametazona a scăzut cu 36 de procente rata mortalității în rândul celor 1.282 de pacienți testați; Hidrocortizonul, testat pe 374 de pacienți, a redus numărul morților cu 31%, iar Metilprednisolonul, testat pe 47 de pacienți, a redus procentul mortalității cu 9 puncte.