• Bărbați tineri (deși unul are 61 de ani) și care fac sex cu bărbați. Acesta este profilul primelor cazuri confirmate de variola maimuței în Spania.
  • „Se transmite pe cale sexuală. Un alt lucru este că se transmite și pe alte căi. Dar bineînțeles că se transmite prin relații sexuale”
  • Din ceea ce știe despre primele cazuri depistate la Madrid, doctorul Del Romero crede că a existat o transmitere comunitară, având în vedere că unele sunt asociate „cu o petrecere sau o sesiune de sex”.

Bărbați tineri (deși unul are 61 de ani) și care fac sex cu bărbați. Acesta este profilul primelor cazuri confirmate de variolă a maimuței în Spania, toate depistate în aceeași clinică din Madrid, Centrul Sandoval, principala referință pentru diagnosticarea și tratarea bolilor infecțioase cu transmitere sexuală, scrie EFE.

Jorge Romero, directorul acestei clinici publice – situată în Chamberí și frecventată de comunitatea LGTBI pentru prevenirea și tratarea bolilor cu transmitere sexuală – este convins „cu toată certitudinea” că variola maimuței va ajunge să fie considerată o boală cu transmitere sexuală.

„Se transmite pe cale sexuală. Un alt lucru este că se transmite și pe alte căi. Dar bineînțeles că se transmite prin relații sexuale”, a explicat el joi.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Microbiologii Centrului Sandoval, Irene Díaz de la Torre și Jorge Pérez, au trimis joi la Serviciul de Sănătate Publică al Comunității din Madrid probe de sânge, urină și spermă de la alți 11 bărbați, șapte miercuri și patru joi. Toți ar fi venit la centru cu o infecție similară cu cele ale primelor șapte cazuri confirmate de variolă de maimuță în Spania.

Varicela maimuțelor se caracterizează prin simptome precum febră, mialgie, ganglioni limfatici umflați și erupții cutanate similare cu cele ale varicelei.

Directorul centrului a dat asigurări pentru 20minutos că „în cei aproape 100 de ani” de existență a clinicii, fondată în 1928, nu a mai fost întâlnită această variolă „cu simptome atipice și diferite de orice altă BTS (boală cu transmitere sexuală) clasică”.

Dar medicul cere să nu se alarmeze populația. „Niciunul dintre bărbați nu a avut nevoie de internare în spital”, a explicat Del Romero. „Este considerată o infecție autolimitată și nu se prescrie nimic, doar o loțiune antiseptică pentru a usca rănile cele mai exsudative.

Leziunile cutanate pe care le observă la Sandoval sunt răni „în zonele genitale, în principal în zona perianală, dar și în zona orală”.

Variola maimuței este o boală zoonotică, care trece de la animale la oameni, iar între oameni se transmite prin contact fizic strâns, în special prin fluide.

Din ceea ce știe despre primele cazuri depistate la Madrid, doctorul Del Romero crede că a existat o transmitere comunitară, având în vedere că unele sunt asociate „cu o petrecere sau o sesiune de sex”. La unii dintre acești bărbați, Centrul Sandoval a identificat alte boli cu transmitere sexuală clasică (cum ar fi gonoreea sau sifilisul) concomitent cu variola maimuței.

Centrul pe care îl conduce Del Romero este specializat în tratarea populației LGTBI, motiv pentru care toate cazurile sunt bărbați. Cu toate acestea, medicul consideră că este foarte probabil ca noi cazuri să apară la femeile care sunt infectate și pe cale sexuală.