• Un om de știință de la Oxford care a lucrat cu vaccinul AstraZeneca spune că, în opinia sa, politicienii și oamenii de știință „au ucis probabil sute de mii de oameni” prin afectarea reputației vaccinului.
  • În urma lansării vaccinului Oxford/AstraZeneca, consilierii parlamentari au recomandat ca persoanelor sub 40 de ani să li se ofere alternative, din cauza unei legături cu cheaguri de sânge foarte rare.
  • Temerile în legătură cu cheagurile de sânge au determinat, de asemenea, țări precum Germania, Franța, Spania, Italia, Țările de Jos, Republica Irlanda, Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Islanda și Thailanda să întrerupă utilizarea vaccinului.

Un om de știință de la Oxford care a lucrat cu vaccinul AstraZeneca spune că, în opinia sa, politicienii și oamenii de știință „au ucis probabil sute de mii de oamenii” prin afectarea reputației vaccinului. 

Vorbind pentru BBC, profesorul Sir John Bell a declarat: „Au afectat reputația vaccinului într-un mod care a avut ecou în restul lumii”.

„Cred că un comportament prost din partea oamenilor de știință și a politicienilor a ucis probabil sute de mii de oameni- și de asta nu pot fi mândri”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De asemenea, în urma lansării vaccinului Oxford/AstraZeneca în Marea Britanie, consilierii guvernamentali au recomandat ca persoanelor sub 40 de ani să li se ofere alternative, din cauza unei legături cu cheaguri de sânge foarte rare.

Temerile în legătură cu cheagurile de sânge au determinat întreruperea utilizării vaccinului în țări precum Germania, Franța, Spania, Italia, Țările de Jos, Republica Irlanda, Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Islanda și Thailanda.

În aceeași ordine de idei, vaccinul nu a jucat un rol semnificativ nici în campania de rapel. BBC a raportat că a reprezentat doar 48.000 din cele peste 37 de milioane de doze de rapel administrate în UK.

Comentariile cercetătorului vin în contextul în care, vineri, aproximativ trei din zece zone locale din Marea Britanie au înregistrat o creștere a numărului de cazuri.

Cele cinci zone din Marea Britanie cu cele mai mari creșteri de la o săptămână la alta au fost Exeter, Hart, Forest of Dean, Guildford și North Devon.

Scoția a înregistrat sâmbătă încă două decese cauzare de coronavirus și alte 5.593 de cazuri pozitive.

Tot sâmbătă au fost 958 de persoane internate în spital cu COVID-19, o scădere de la 990 vineri și de la 1.291 în aceeași zi a săptămânii trecute.