• Durerile de cap frecvente sau cronice cauzate de tensiune pot avea un impact asupra calității vieții unei persoane.
  • Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Tradițională Chineză din Chengdu au descoperit că acupunctura ajută la scăderea frecvenței durerilor de cap cronice cu 50%.
  • Cercetătorii speră că descoperirile lor vor încuraja cadrele medicale să recomande acupunctura pentru persoanele cu dureri de cap primare.

Durerile de cap sunt o afecțiune comună pe care aproape fiecare persoană a experimentat-o la un moment dat sau altul. Oamenii apelează adesea la medicamente pentru durere fără prescripție medicală sau la practici de relaxare a stresului, cum ar fi yoga sau masajul, ca remedii pentru durerile de cap puțin frecvente.

Cu toate acestea, pentru unii oameni, durerile de cap sunt mai frecvente, afectându-le calitatea vieții.

Persoanele cu dureri de cap de tensiune frecvente sau cronice cauzate de stres pot avea 10 sau mai multe zile de dureri de cap pe lună. Iar găsirea unui tratament pentru durerile de cap de tensiune poate fi dificilă, deoarece nu toate remediile funcționează pentru toată lumea.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Acum, cercetătorii de la Universitatea de Medicină Tradițională Chineză din Chengdu, China, raportează că practica străveche a acupuncturii ajută la reducerea la jumătate a frecvenței durerilor de cap la persoanele cu dureri de cap cronice de tip tensional.

Studiul a fost publicat recent în Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie.

Ce este acupunctura

Acupunctura a început în China în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, prima utilizare documentată a acesteia datând din anul 100 î.Hr.

În timpul acupuncturii, un practician introduce ace subțiri prin piele în diferite părți ale corpului. Diferite zone ale corpului sunt corelate cu ameliorarea simptomelor diferitelor afecțiuni.

Cercetătorii au studiat efectele acupuncturii asupra diferitelor afecțiuni, inclusiv durerile lombare, fibromialgia, durerile și rinita alergică, cunoscută în mod obișnuit sub numele de febra fânului.

În studiul recent, Dr. Ying Li de la Universitatea de Medicină Tradițională Chineză din Chengdu, China și autorul principal al acestui studiu, a declarat că scopul principal a fost de a testa dacă acupunctura este eficientă pentru persoanele cu dureri de cap cronice de tip tensiune. De asemenea, cercetătorii au vrut să testeze dacă efectul acupuncturii va dura cel puțin șase luni.

Realizarea studiului

La studiu au participat 218 persoane diagnosticate cu dureri de cap cronice de tensiune. Participanții la studiu aveau în medie un istoric de 11 ani de diagnostic, raportând aproape 22 de zile de dureri de cap într-o lună obișnuită.

Participanții au primit în mod aleatoriu fie acupunctură adevărată, fie acupunctură superficială. Ambele grupuri de pacienți au primit două sau trei ședințe de acupunctură de 30 de minute pe săptămână, pentru un total de 20 de ședințe pe o perioadă de două luni.

La finalul studiului, cercetătorii au constatat că 68% dintre participanții care au primit acupunctură adevărată au fost respondenți. Dintre cei care au beneficiat de acupunctură superficială, 50 la sută au fost respondenți.