• Sedentarii au un risc cu 60% mai mare să ajungă la demență. Cercetătorii recomandă lucrul în picioare pentru a evita demența.
  • Riscul de deces scade cu 40% în oamenii care fac exerciții fizice.
  • Cercetările anterioare arată că oamenii care stau pe tot parcursul zilei, la birou și acasă, în fața televizoarelor și computerelor, au mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă, obezitate , diabet.

Cercetătorii americani au studiat aproape 50 de mii de bărbați și femei peste 60 de ani și au descoperit că oamenii care stau peste 12 ore pe scaun au un risc cu 60% mai mare de a dezvolta demență. Deși exercițiile fizice sunt recomandate – cea mai bună soluție este să stai în picioare atunci când lucrezi, sau te relaxezi.

Riscul de deces de boli cardiovasculare sau atacuri cerebrale scade cu aproape 40% în oamenii care fac activități fizice cel puțin 5-minute pe zi.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Organismul nostru nu e construit să stea jos. Spatele, picioarele noastre sunt făcute tocmai să ne mișcăm, dar ideea e că dacă stai jos o perioadă o oră, o oră jumate, atunci zece minute doar de mers, să-ți pui sângele în mișcare, face minuni cu timpul. Disciplina asta se va vedea peste 20 – 30 de ani, de fapt, la o vârstă mai înaintată”, spune Radu Delicote, analist politic.

Efectele negative ale șederii prelungite pot fi atât de puternice, au descoperit cercetătorii, încât chiar și persoanele care fac exerciții fizice în mod regulat se confruntă cu riscuri mai mari dacă stau o mare parte a zilei.

Cum poți combate riscul ridicat de demență

Cercetătorii au observat puține îmbunătățiri în rândul persoanelor care și-au întrerupt timpul de ședere cu pauze. Studiul a implicat 49.841 de bărbați și femei în vârstă de 60 de ani sau mai mult.

Cercetările anterioare arată că oamenii care stau pe tot parcursul zilei, la birou și acasă, în fața televizoarelor și computerelor, au mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă, obezitate , diabet și alte boli și mor prematur în comparație cu oamenii care se ridică adesea și se mișcă.

„ Un studiu spune următorul lucru: te ridici și lași ecranul, pentru că aceste acestea sunt ecrane cu lumina albastră, și te uiți pe geam fie la cer, la culoarea albastră natural, fie la culoarea verde, ca să-ți relaxezi ochii și defocalizezi vederea.  Zece minute de defocalizare, te uiți în gol pe românește, făcând niște pași.  Atât de simplu, la interval de o oră și jumătate, pentru 10 minute. Pare foarte puțin, dar de fapt e greu pentru că ai nevoie de disciplină ca să faci acest lucru”, mai spune Radu Delicote.

Cel mai bun mod de a reduce riscul de demență este să găsești modalități de a sta jos mai puțin în general. Dacă munca ta necesită mult timp la birou și la calculator, caută oportunități în timpul zilei de a fi în mișcare. Plimbați-vă prin birou în timp ce vorbiți la telefon. Programați întâlniri pe jos. Ridicați-vă prânzul în loc să vi se livreze.

Citește și: