Oamenii de știință cred că pot explica de ce unele persoane care se îmbolnăvesc de COVID dezvoltă leziuni la degetele de la picioare și chiar de la mâini, relatează miercuri BBC.

Cercetătorii spun că leziunile provocate de coronavirus degetelor reprezintă un efect secundar al organismului care luptă împotriva virusului. Ei mai spun că au identificat cu precizie părțile sistemului imunitar care par să fie implicate.

Descoperirile, publicate în British Journal of Dermatology, ar putea fi de ajutor în ceea ce privește tratamentele pentru ameliorarea simptomelor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Afecțiunea „degetelor COVID” poate avea loc indiferent de vârstă, dar afectează mai frecvent copiii și adolescenții.

Pentru unii este nedureroasă, dar erupția cutanată poate fi extrem de dureroasă și pruriginoasă, cu vezicule sensibile și umflături.

În cazuri rare, unele persoane afectate nu au mai putut să meargă din cauza durerilor.

Pielea afectată – de obicei degetele de la picioare, dar uneori și cele de la mâini – poate avea un aspect roșu sau violet. Unii oameni dezvoltă umflături dureroase în relief sau zone de piele aspră. De asemenea, poate exista puroi.

Nu există o perioadă stabilită de timp cu privire la manifestarea afecțiunii. Unii o au timp de luni de zile, alții câteva săptămâni.

Adesea, persoanel afectate nu vor avea niciunul dintre simptomele clasice COVID, cum ar fi tusea persistentă, febra și pierderea sau schimbarea mirosului sau a gustului, mai spun cercetătorii.

De ce se întâmplă afecțiunea „degetelor COVID”

Aceste rezultate recente ale studiului, bazate pe teste de sânge și de piele, sugerează că două părți ale sistemului imunitar ar putea fi în joc.

Ambele implică mecanisme pe care organismul le folosește pentru a lupta împotriva coronavirusului.

Una dintre ele este o proteină antivirală numită interferon de tip 1, iar cealaltă este un tip de anticorp care atacă în mod eronat propriile celule și țesuturi ale persoanei, nu doar virusul invadator.

Celulele care căptușesc vasele mici de sânge care alimentează zonele afectate sunt, de asemenea, implicate, spun cercetătorii de la Universitatea din Paris.

Cercetătorii au studiat 50 de persoane cu suspiciune de „degete COVID” în primăvara anului 2020, precum și alte 13 persoane cu leziuni similare de chilbels care nu au fost legate de infecțiile cu COVID, deoarece au apărut cu mult înainte de începerea pandemiei.

Ei speră că descoperirile vor ajuta pacienții și medicii să înțeleagă mai bine această afecțiune.

Tratamente pentru „degetele COVID”

Doctorul Ivan Bristow, medic podiatru din Marea Britanie, a declarat că, în cazul majorității – cum ar fi chilblains obișnuite, observate de obicei în timpul perioadelor reci și la persoanele care au probleme de circulație – leziunile dispar de obicei de la sine.

Dar unii pot avea nevoie de tratament cu creme și alte medicamente.

„Confirmarea cauzei va ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru a o gestiona mai eficient”, a spus el.

Doctorul Veronique Bataille, consultant dermatolog și purtător de cuvânt al Fundației britanice pentru piele, a declarat că degetul COVID a fost văzut foarte frecvent în timpul fazei timpurii a pandemiei, dar a fost mai puțin frecvent în actualul val al variantei Delta.

Acest lucru s-ar putea datora faptului că mai multe persoane au fost vaccinate sau au o anumită protecție împotriva Covid din infecții anterioare.

„Prezentările după vaccinare sunt mult mai rare”, a spus ea.

Problemele cutanate legate de COVID pot apărea la o perioadă destul de lungă de timp după infecția acută și la persoane care nu au alte simptome, astfel încât legătura cu virusul nu este uneori făcută, a spus ea.