• Cercetătorii vor să dezvolte un vaccin împotriva Covid-19 mai puternic.
  • Au combinat un ser care se bazează pe proteina spike și au adăugat un antigen.
  • Proteina nucleocapsidă ajută sistemul imunitar.

În pragul celui de-al patrulea val de coronavirus, cercetătorii încearcă să dezvolte vaccinuri cu răspunsuri
imune mai puternice. Companiile producătoare de vaccin nu exclud ca serurile pe care le avem acum să fie îmbunătățite.

Ce au făcut mai exact cercetătorii?

Oamenii de știință au luat unul dintre vaccinurile actuale, care se bazează pe noua proteină spike a coronavirusului și au adăugat un alt antigen, proteina nucleocapsidă, pentru a forma o nouă versiune îmbunătățită a vaccinului împotriva COVID-19.

Aceștia au început prin a imuniza șoarecii cu vaccinuri făcute doar din proteina spike, doar proteina nucleocapsidă sau ambele proteine​. 

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ce spun cercetătorii? Care ar fi cea mai eficientă variantă de vaccin?

Cea mai eficientă s-a dovedit a fi varianta combinată. Asta, deoarece proteina nucleocapsidă, care este o proteină internă de legare a ARN-ului, poate ajuta și stimula sistemul imunitar mult mai rapid decât o face proteina spike.

Îți mai spun că este primul studiu care compară eficacitatea unui vaccin curent cu un vaccin care include un antigen suplimentar. Rezultatele ar putea sta la baza dezvoltării unor vaccinuri mai eficiente pe termen lung, atât în prevenirea cât și în eliminarea infecțiilor descoperite.

Și compania Pfizer a anunțat ca ia în calcul să dezvolte o variantă îmbunătățită a serului actual pentru a crește eficiența la noile tulpini care au apărut și care mai pot apărea. Însă, nu se știe când ar putea să apară această variantă a vaccinului deoarece ei spun că cea actuală este în continuare eficientă.