• Oamenii de știință de la Universitatea Indiana au reușit să dezvolte un test de sânge capabil să măsoare anxietatea.
  • Testul analizează biomarkeri care pot determina în mod obiectiv riscul unei persoane de a dezvolta anxietate, gravitatea anxietății actuale și ce terapii ar trata probabil anxietatea.
  • Cercetătorii au validat deja noul test și îl dezvoltă în prezent pentru o utilizare mai largă de către medicii de la MindX Sciences.

Anxietatea este un sentiment greu de descris, darămite de măsurat în mod obiectiv. În multe cazuri, sentimentele de anxietate se strecoară pe lângă oameni înainte ca aceștia să aibă șansa de a recunoaște ce se întâmplă. Acum, însă, oamenii de știință de la Universitatea Indiana au reușit să dezvolte un test de sânge capabil să măsoare anxietatea.

Testul analizează biomarkeri care pot determina în mod obiectiv riscul unei persoane de a dezvolta anxietate, gravitatea anxietății actuale și ce terapii ar trata probabil anxietatea în cel mai eficient mod. Cercetătorii au validat deja noul test și îl dezvoltă în prezent pentru o utilizare mai largă de către medicii de la MindX Sciences.

Mulți oameni suferă de anxietate, care poate fi foarte invalidantă și poate interfera cu viața de zi cu zi”, spune profesorul de psihiatrie Alexandru Niculescu, MD, PhD, într-un comunicat al universității. Abordarea actuală este de a vorbi cu oamenii despre cum se simt pentru a vedea dacă ar putea lua medicamente, dar unele medicamente pot crea dependență și pot crea mai multe probleme. Am vrut să vedem dacă abordarea noastră de identificare a biomarkerilor din sânge ne-ar putea ajuta să potrivim oamenii cu medicamentele existente care vor funcționa mai bine și ar putea fi o alegere care nu creează dependență.”

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cercetările anterioare efectuate de profesorul Niculescu au contribuit la dezvoltarea unor teste de sânge pentru durere, depresie, tulburare bipolară și tulburare de stres posttraumatic. Acest ultim studiu a urmat o abordare similară pentru anxietate. Cercetătorii au evaluat trei grupuri independente: descoperire, validare și testare. Participanții au fost supuși unui test de sânge la fiecare trei până la șase luni, sau ori de câte ori au suferit o nouă spitalizare psihiatrică.

Testul potrivește oamenii cu cele mai bune tratamente pentru afecțiunea lor

Prin examinarea biomarkerilor ARN prezenți în sânge, cercetătorii au reușit să identifice starea actuală de anxietate a unui pacient. Mai mult, procesul chiar a potrivit” pacienții cu medicamente și nutraceutice specifice, în funcție de cât de eficiente pot fi diferitele opțiuni pentru ei în funcție de biologia lor personală.

Pe lângă medicamente, există și alte metode de tratare a anxietății, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau schimbarea stilului de viață”, adaugă profesorul Niculescu. Dar a avea ceva obiectiv ca acesta, prin care putem ști care este starea actuală a cuiva, precum și riscul viitor și ce opțiuni de tratament se potrivesc profilului lor, este foarte puternic pentru a-i ajuta pe oameni.”

Cercetătorii notează că biomarkerii unei persoane se pot schimba în timp. Prof. Niculescu spune că testul poate ajuta la evaluarea riscului unei persoane de a dezvolta niveluri mai ridicate de anxietate în viitor, precum și a modului în care alți factori pot influența această anxietate, cum ar fi schimbările hormonale.

„Sunt oameni care au anxietate și nu este diagnosticată corespunzător, apoi au atacuri de panică, dar cred că au un atac de cord și ajung la Urgențe cu tot felul de simptome fizice”, notează profesorul Niculescu. Dacă putem ști asta mai devreme, atunci putem, sperăm, să evităm această durere și suferință și să-i tratăm mai devreme cu ceva care să se potrivească profilului lor”.

Acest lucru ar putea duce la medicamente personalizate

În concluzie, profesorul Niculescu crede că acest nou test ar putea funcționa potențial în combinație cu alte teste de sânge pe care cercetarea sa a contribuit la crearea pentru a produce o imagine mai cuprinzătoare a sănătății mentale generale a unui pacient și a riscului de probleme de sănătate mintală în viitor. Testul ar putea contribui, de asemenea, la dezvoltarea de noi tratamente pentru anxietate care să se concentreze pe biomarkeri individuali.

Acesta este un lucru care ar putea fi un test de panou ca parte a vizitelor regulate de wellness ale unui pacient pentru a evalua sănătatea sa mentală în timp și pentru a preveni orice suferință viitoare”, conchide profesorul Niculescu. Prevenirea este mai bună pe termen lung, așa că obiectivul nostru este de a putea oferi un raport cuprinzător pentru pacienți și medicii lor folosind pur și simplu un singur tub de sânge.”

Descoperirile apar în revista Molecular Psychiatry.