• Cercetătorii din Mexic au creat o mască facială folosind nanostraturi de argint și cupru care neutralizează SARS-CoV-2.
  • Masca este reutilizabilă și poate fi spălată de până la 10 ori fără a-și pierde proprietățile biocide.
  • Cercetarea nu a fost revizuită de experți.

Cercetătorii de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM) au creat o mască facială folosind nanostraturi de argint și cupru care neutralizează SARS-CoV-2, relatează Reuters.

UNAM numește masca antimicrobiană cu trei straturi SakCu; Sak înseamnă argint în limba mayașă, iar Cu este simbolul chimic al cuprului.

Pentru a testa masca, cercetătorii au prelevat picături cu virus de la pacienți COVID-19 pozitivi de la Spitalul Juarez din Mexic și le-au plasat pe pelicula de argint-cupru aplicată în polipropilenă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UNAM a precizat că, în cazul în care concentrația virală era mare, virusul dispărea cu peste 80% în aproximativ opt ore, iar dacă încărcătura virală era scăzută, în două ore nu mai era detectat niciun ARN al virusului.

„La contactul cu nano-straturile de argint-cupru, membrana SARS-CoV-2 se rupe și ARN-ul său este afectat”, se arată în raport. „Astfel, chiar dacă SakCu este eliminat în mod necorespunzător, nu va fi o problemă, deoarece nu rămâne contaminat, ca multe dintre măștile care sunt aruncate la gunoi.”

Masca este reutilizabilă și poate fi spălată de până la 10 ori fără a-și pierde proprietățile biocide.

UNAM nu produce masca în masă și a declarat că, în prezent, are capacitatea de a produce 200 de bucăți pe zi.

Cercetarea a fost condusă de Institutul de Cercetare a Materialelor din cadrul UNAM. Nu a fost revizuită de experți.