• Un test sangvin ar putea detecta cancerul cu patru ani înainte de apariţia primelor semne clinice ale acestei boli.
  • Oamenii de știință spun că testul PanSeer detectează excrescenţele canceroase care nu provoacă simptome.
  • Deși, testul PanSeer a obținut rezultate bune, managerii de la „Early Diagnosis and International Cancer” spun că acestea trebuiesc validate într-un studiu mai mare.

Un test de sânge poate depista cancerul cu patru ani înaintea primelor simptome, spun cercetătorii din China. Aceștia afirmă că testul de sânge non-invaziv, numit PanSeer – detectează cancerul la 95% dintre persoanele care nu au simptome, însă ulterior primesc un diagnostic, scrie The Guardian.

„Am demonstrat că cinci tipuri de cancer pot fi depistate printr-un test de sânge bazat pe metilare ADN, cu patru ani înainte de diagnostic”, a scris echipa de cercetători în revista Nature Communications.

Totodată, ei spun că testul nu prezice cancerul, ci mai degrabă detectează excrescenţele canceroase care nu provoacă simptome.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Astfel de teste, cunoscute sub numele de “biopsii lichide”, au devenit punctul central al multor cercetări, deoarece oferă o modalitate non-invazivă de a analiza pacienții.

Acesta nu este primul studiu care a raportat rezultate pozitive pentru depistarea timpurie a cancerului printr-un test de sânge. Cu toate astea, echipa a spus că cercetarea a fost interesantă, deoarece a demonstrat încă o dată că boala poate fi detectată din timp.

Rezultatele studiului au revelat, că testul de sânge PanSeer, a depistat cancerul la 88% dintre participanții care au fost deja diagnosticați și la 95% dintre participanții care nu au fost diagnosticați cu cancer, însă ulterior au continuat să dezvolte boala. Totuși, studiului s-a bazat pe un număr mic de cazuri, iar testul nu poate identifica tipul de cancer.