• Propunerea Greciei de a emite un certificat de vaccinare la nivel european va fi analizată de lideri europeni în curând.
  • Experții în sănătate lucrează deja la aspectele tehnice pentru a crea un certificat digital.
  • Franța sau România, de pildă, nu vor ca acest document să se transforme într-o formă de discriminare.

Liber la călătorii pentru vaccinați. Deocamdată este doar o idee, propusă de Grecia, dar este pe placul Comisiei Europene. Dacă președintele Klaus Iohannis respinge acest proiect, propunerea de a crea un certificat de vaccinare european este susținută de președintele Comisiei, Ursula Von der Leyen.

Propunerea Greciei de a emite un certificat de vaccinare la nivel european va fi analizată de lideri europeni în curând. Mai exact, pe 21 ianuarie, la reuniunea online a Consiliului European despre vaccinare și despre situația sanitară se va discuta și posibilitatea de a crea un certificat de vaccinare la nivelul Uniunii.

Liderii europeni au stabilit încă din decembrie că ar trebui să existe coordonare în această politică, iar experții în sănătate lucrează deja la aspectele tehnice pentru a crea un certificat digital.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

Care sunt pozițiile cunoscute până acum față de acest certificat sanitar?

Propunerea grecilor se refera la crearea unui certificat sanitar care să faciliteze călătoriile în special celor care s-au vaccinat. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen salută această propunere, dar sunt și opinii divergente.

Franța sau România, de pildă, nu vor ca acest document să se transforme într-o formă de discriminare și să limiteze libertatea de circulație a persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva Covid-19.

Rămâne de văzut cum va fi așezată această propunere ca să nu încalce drepturi fundamentale, dar țări precum Grecia sau Spania depind enorm de industria turismului și vor ca europenii să se poată deplasa în siguranță, în această vară, spre țările de la Mediterană.

Cum a afectat pandemia turismul și deplasările din Spania, în 2020?

Pierderile turismului spaniol au fost astronomice. Depășesc 100 de miliarde, iar industria a ajuns la nivelul anilor 95. Anul trecut s-au pierdut peste 1 milion de joburi, iar specialiștii de la Organizația Mondială a Turismului spun că piața călătoriilor de vacanță se va recupera în 2 sau 4 ani, în funcție de campania de vaccinare.