• Despre introducerea certificatului verde vorbesc aleşii din Parlament încă din luna noiembrie. 
  • Trecerea legii privind certificatul verde este în continuare amânată de parlamentari.
  • În Italia, de exemplu, din 15 octombrie a fost introdus deja certificatul verde COVID la locul de muncă.

Certificatul verde este cea mai discutată lege la sfârşit acestui an. Introducerea certificatului verde care atestă vaccinarea împotriva COVID-19, trecerea prin boală sau testul negativ este subiectul fierbinte din sănătate la sfârşit de an, în condiţiile în care premierul Nicolae Ciucă a anunţat că până la finalul lui 2021 legea va trece prin Parlament.

Introducerea certificatului verde care atestă vaccinarea împotriva COVID-19, trecerea prin boală sau testul negativ este subiectul fierbinte din sănătate la sfârşit de an, în condiţiile în care premierul Nicolae Ciucă a anunţat că până la finalul lui 2021 legea va trece prin Parlament.

Documentul a atras şi critici, mai ales că în forma iniţială ar urma să fie obligatoriu şi la locul de muncă. Cum urmează să fie implementat certificatul verde?

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Certificatul verde poate fi descărcat de pe site-ul certificat-covid.gov.ro, iar persoanele care s-au vaccinat, au trecut prin boală sau au făcut un test care a ieşit negativ pot să îl genereze direct din platformă. În acest moment, certificatul verde poate fi folosit în călătorii, în cazul statelor care cer acest document, dar şi pentru a intra în malluri, de exemplu. Discuţiile privind legea certificatului verde urmăresc obliga­tivitatea acestui act şi la locul de muncă, atât la stat, cât şi la privat. Sunt peste 5 milioane de salariaţi în România. În ceea ce priveşte datele de vaccinare, 7,7 milioane de români s-au vaccinat. Autorităţile nu au însă date privind statutul de salariat sau nu al persoanelor deja imunizate.

Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii, a menţionat o idee de ajutor pentru companii, care vor primi 15 teste gratuite pentru angajaţi, astfel încât presiunea financiară să fie una redusă. De asemenea, introducerea certificatului verde va fi legată de incidenţa infectărilor.

Ca să nu creăm o presiune foarte mare pe angajator şi nici pe angajaţi, am propus acordarea unui pachet de 15 vouchere electronice, care pot fi utilizate la oricare dintre operatorii sau locurile de testare, fie că vorbim despre medicii de familie, despre farmacii, laboratoare. El va avea o valoare standard decontabilă de către aceste persoane sau instituţii care efectuează testarea. Diferenţa faţă de forme anterioare sau chiar de experienţa altor ţări este că introducem un mecanism de utilizare atunci când avem o creştere de trei săptămâni consecutiv cu un anumit indice de 1,5, iar renunţarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidenţa ajunge sub 1 la mie”, a spus recent Alexandru Rafila, citat de Mediafax.

Ministrul sănătăţii a explicat necesitatea introducerii acestui document pentru a preveni creşterea bruscă a numărului de cazuri, mai ales în condiţiile în care specialiştii se aşteaptă ca în ianuarie să debuteze valul al cincilea de infectări. În plus, varianta Omicron care este prezentă şi în România, 16 pacienţi cu istoric de călătorie în afara ţării fiind infectaţi, schimbă datele ecuaţiei, această nouă tulpină fiind şi mai contagioasă.

Totuşi, guvernanţii amână aprobarea legii certificatului verde în condiţiile unor calcule politice în interiorul coaliţiei de guvernare. Spre exemplu, din partea PSD se doreşte asumarea răspunderii guvernului Ciucă (PNL), în vreme ce şeful PNL, Florin Cîţu, vrea ca legea să fie aprobată prin vot în Parlament, invocând o largă majoritate politică, care ar permite trecerea fără emoţii a legii.

Cum se întâmplă în alte ţări?

În Italia, de exemplu, din 15 octombrie a fost introdus deja certificatul verde COVID la locul de muncă, lege valabilă până la finalul anului 2021. Italia a fost printre ţările europene cel mai grav afectate de COVID-19 la începutul pandemiei. Potrivit The Guardian, regula că trebuie prezentat certificatul verde pentru a avea acces la locul de muncă a forţat mâna multor persoane care ezitau să se imunizeze.

Posibile excepţii?

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, unul dintre cei mai mari producători de medicamente din ţară, a pus problema unor posibile excepţii, mai ales pentru businessurile din producţie.

Certificatul verde la locul de muncă se poate transforma într-o decizie iraţională, dacă este luată în afara unui dialog cu marii angajatori industriali, care nu pot practica munca de la distanţă. Să luăm un caz real, o fabrică cu 1.000 de angajaţi, cu o rată de vaccinare excelentă, de 90%, fără să fie nevoie de niciun certificat verde, adică 900 de angajaţi au fost vaccinaţi. Dacă, după introducerea certificatului, cei 100 care refuză să se vaccineze nu vin la muncă, dar ocupă posturi cheie, fabrica se va închide”, a precizat Dragoş Damian.

El crede că pot fi scutiţi de obligativitatea certificatului verde la muncă anumiţi agenţi industriali strategici, cum sunt cei din alimentaţie, din energie, din producţia de medicamente.

O măsură similară a fost luată în cazul activităţilor considerate esenţiale, cum sunt cele din farmacii şi din magazinele alimentare stradale, acolo unde nu se cer certificate verde pentru acces în prezent.