China aprobă vaccinul Sinopharm la fix un an de când lumea auzea pentru prima dată de boala misterioasă din Wuhan

  • China a aprobat primul vaccin produs de compania autohtonă Sinopharm
  • Alte patru vaccinuri sunt produse de trei companii și un institut din China
  • Într-o campanie de vaccinare pornită în iulie au fost folosite seruri fără aprobare

China a aprobat joi primul vaccin. Acesta este produs în țară de către gigantul pharma Sinopharm, informează Reuters. Momentan, date amănunțite despre eficiența vaccinului nu au fost făcute publice, dar un subsidiar al marii companii, Biological Products Institute din Beijing a declarat că vaccinul este eficient în proporție de 79,34%.

Aprobarea vine după ce Arabia Saudită a devenit luna aceasta prima țară care să folosească pentru public vaccinul chinezesc. În timp ce China nu s-a grăbit să aprobe vreun vaccin, a folosit pe public alte trei produse de inoculare aflate în ultimele stadii ale testării.

China a demarat la sfârșitul lunii iulie o campanie în regim de urgență pentru inocularea celor care muncesc în linia întâi și pentru alte categorii cu risc mare de infecție, iar din noiembrie a administrat trei produse, dezvoltate de CNBG și Sinovac. Alte 3 milioane de doze au fost folosite din 15 decembrie pentru grupurile prioritare.

Alte patru variante de vaccin sunt în ultimele faze de dezvoltare fiind produse de CNBG din Wuhan, Sinovac, CanSino Biologics și Acadedmia Chineză de Științe, acestea fiind rezultatul competiției cu țările occidentale și produsele dezvoltate de Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca.

Pe 8 decembrie 2019, medicii chinezi dau alerta în legătură cu un virus nou, necunoscut, a cărui origine ar fi o piață de fructe de mare și animale din orașul Wuham, provincia Hubei, centrul Chinei. Sunt obligați de guvernul chinez să tacă, care spera să rezolve situația pe plan intern.

Pe 30 decembrie 2019, Li Wenliang, oftalmolog la spitalul central din Wuhan, alertează prin mesaje pe 8 dintre colegii săi că a descoperit o maladie misterioasă.

Pe 31 decembrie 2019 Organizația Mondială a Sănătății era informată oficial despre mai multe cazuri de pneuomopatie în Wuhan.