China ar fi încercat să ascundă informații importante despre pandemia de COVID-19. OMS cere din nou verificarea laboratoarelor din Wuhan

  • OMS cere din nou Chinei să permită verificarea laboratoarelor.
  • OMS spune că trebuie făcute studii în cinci domenii principale.
  • China ar fi încercat să ascundă analize de secvenţiere.
  • OMS studiază zonele geografice unde a fost semnalat pentru prima dată virusul.

OMS cere din nou Chinei să permită verificarea laboratoarelor unde au fost identificate primele cazuri de Covid-19. China ar fi încercat să ascundă analizele de secvențiere ale virusului, iar în urmă cu puțin timp serviciile secrete americane au aflat că mai mulți angajați ai laboratorului din Wuhan au fost spitalizați cu simptome asemănătoare Covid încă din toamna lui 2019.

„Cerem, de fapt, Chinei să fie transparentă, deschisă și să coopereze, în special în ceea ce privește informațiile, date brute pe care le-am solicitat în primele zile ale pandemiei. Și avem nevoie de informații, informații directe cu privire la situația acestui laborator înainte și la începutul pandemiei”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Acum autoritățile chineze spun că iau în considerare colaborarea cu OMS pentru o nouă serie de studii. Până acum au fost discutate două ipoteze principale. Una spune că virusul a fost dezvoltat pe cale naturală şi anume că a fost transmis de la lilieci la oameni printr-un alt animal.

Iar cea de-a doua spune că virusul ar fi fost creat în laborator. Pe aceasta, China o exclude chiar și acum.

„În luna martie a acestui an, Organizația Mondială a SănătățiI a publicat oficial raportul privind urmărirea comună a virusului cu China. Acest raport a ajuns la concluzia importantă, că o scurgere din laborator este foarte puțin probabilă”, a transmis Zhao Lijian, purtător de cuvânt al MAE.