• Modul în care acționează asiaticii este aspru criticat de străini
  • Luna trecută a avut loc, în Wuhan, o petrecere la care au participat foarte multe persoane
  • Recent, în Beijing, sute de oameni au participat la un festival de muzică pe malul mării

În urmă cu o săptămână, sute de persoane din Beijing au participat la un festival de muzică pe malul mării în orașul Beidaihe. Pentru a intra în locul unde s-a desfășurat festivalul, petrecăreții a trebuit să scaneze aplicația proiectată de guvern, care înregistrează istoricul locurilor vizitate și să le fie măsurată temperatura. Dar odată ajunși înăuntru, orice restricție legată de coronavirus le-a devenit străin., scrie Financial Times.

Nimeni nu purta măști. A fost ca și cum toți am intrat într-un univers paralel și am uitat de existența epidemiei”, a spus Nancy Lee, un curator de artă în vârstă de 33 de ani, unul dintre participanții la festival.  După ce oamenii s-au „sufocat” acasă timp de mai mult de șase luni, simt că a venit timpul să se relaxeze.

Pe de altă parte, starea de spirit din China este în total contrast cu mare parte a restului lumii, unde petrecerile au fost interzise din cauza pandemiei.  În multe țări europene barurile și cluburile de noapte au fost forțate să închidă.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Revenirea la petreceri în China a fost posibilă după ce autoritățile locale au relaxat treptat măsurile drastice de izolare.  În ultimele patru luni în China au existat mai puțin de o sută de cazuri zilnice simptomatice, în afară de un scurt focar în provincia Xinjiang.

Orașele din China au reluat socializarea în ritmuri diferite

Beijingul a avut cele mai de durată controale ale epidemiei. Dar în multe alte orașe mari, precum Shanghai și Chengdu, ritmul vieții obișnuite abia dacă a fost întrerupt.

Însă doar angajații din clasa de mijloc încearcă să „își ia revanșa” dedându-se cheltuielilor după o pauză de luni de zile, lucrătorii cu venituri mai mici fiind într-o situație cu totul diferită. Specialiștii afirmă că economia Chinei este blocată într-o creștere pe două viteze, amplificând decalajul între venituri.

Cel mai vizibil semn al revenirii la încrederea în China a fost petrecerea gigantică de la o piscină, care a avut loc luna trecută în Wuhan, orașul de unde a izbucnit focarul noului virus. Ca parte a proiectului său de stimulare economică, guvernul local a acordat reduceri pentru intrarea la parcul acvatic Maya Beach, care a găzduit un festival de muzică electronică, la care au luat parte mai mult de 3.000 de persoane. A fost cel mai mare eveniment pe care l-a avut orașul din luna ianuarie.

Răspunzând criticilor venite din afara Chinei sau chiar și din partea chinezilor din alte orașe, indignați că tocmai orașul din care a plecat pandemia și-a permis un moment de relaxare, Luo a spus: „Cred că pur și simplu nu pot accepta faptul că noi, oamenii din Wuhan, suntem din nou pe picioarele noastre. Aveam dreptul la puțină distracție după tot ce s-a întâmplat”.

Susan Michie, profesor de psihologie a sănătății la University College din Londra, a declarat că, pentru ca China să aibă acest nivel de viață socială menținând în același timp o transmisie scăzută a virusului, înseamnă că au luat măsurile de protecție potrivite și au avut un sistem bun de testare, urmărire și izolare. Și aceasta constituie „o perspectivă fascinantă asupra modului în care am putea face lucrurile diferit în țările occidentale”, a adăugat prof. Michie.