• Copiii bolnavi de inimă au puține șanse în România
  • Cu greu se găsesc medici care să îi opereze pe micuți
  • Adelina Tonceanu a reușit să ducă la Milano, cu un zbor privat, 3 copii abia născuți

Copiii care se nasc cu inima bolnavă au puține șanse în România. Găsești greu medici să-i opereze. Deși statul promite în fiecare an că rezolvă problema.

Adelina Tonceanu a decis că nu mai stă să aștepte după autoritățile române. Și face un lucru fabulos. Mai ales pentru copiii care, după ce că se nasc bolnavi, mai rămân și singuri, părăsiți de părinții care nu fac față provocării.

Adelina a reușit să ducă la Milano, cu un zbor privat, 3 copii abia născuți. Dar care au malformații cardiace.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Cum a reușit să ajute cei trei copii

Adelina Tonceanu:Este pentru noi al 15-lea zbor privat pe care îl facem astfel de când a început starea de urgență și de când zborurile au devenit o problemă, dar azi a fost unul și mai special pentru că am dus 3 copii la o clinică din Milano și ne întoarcem cu alți 2 care au fost operați, acum sunt bine și se întorc acasă“.

Există copii care au nevoie de ajutor, dar pentru care încă nu s-au găsit bani?

Adelina Tonceanu: „La noi există în permanență cereri de zboruri, din păcate lista de așteptare nu prea poate să aștepte, pentru că de fiecare dată zborurile sunt urgente. S-a întâmplat să facem un zbor în mai puțin de 24 h, pentru că era vorba despre un copil care avea nevoie să moară acasă și a trăit câteva ore după ce a ajuns înapoi în țară, așa că de fiecare dată ne caută părinți, spitale, chiar și spitale din afară, pentru că deja se știe că am învățat să facem asta. Nu știm niciodată câți bani avem, dar mereu găsim soluții, și cum ne place noua să spunem «n-am lăsat pe nimeni în urmă». Deci toate cazurile care ne-au cerut ajutorul, am reușit să-i ducem sau să-i aducem acasă.“

Cât de rău stăm la capitolul chirurgie cardiacă pediatrică?

„La capitolul cardio-chirurgie pediatrică, România are jumătăți de soluții, în sensul că există o secție dotată la Marie Curie, însă echipa medicală este suficientă momentan doar pentru misiunile pe care le fac cei de la clinica din Milano. Sunt medici care vin o dată pe lună și operează copiii care sunt cel mai grav. Mai există la Tg Mureș, unde se ocupă de copii, alții ajung în străinătate. Sunt cazuri de copii ce au prea puține soluții pentru a mai intra pe o listă și pentru a avea o șansă.“