• În România au fost efectuate, până joi, 15 octombrie 2020, aproape 2.8 milioane de teste pentru depistarea infectării cu noul coronavirus.
  • Potrivit autorităților, cele mai multe teste au fost incluse în programul național de testare, decontat de Guvern.
  • Pot efectua gratuit testul, la orice centru de testare, de stat sau privat aflat pe lista MS, toate persoanele care fac subiectul unei anchete epidemiologice.

Daca te simți rău și ai simptome de coronavirus dar nu ești sigur de unde ai fi putut lua virusul, autoritățile îți recomandă să stabilești împreună cu medicul de familie ce este de făcut. Acesta te va îndruma, cel mai probabil, să suni la 112. Personalul de la ambulanță va veni la domiciliu, îți va face o evaluare și va decide dacă trebuie să te ducă la spital. Medicii îți vor face și un test de coronavirus.

DSP iți poate spune că este necesar să mergi să te testezi într-un centru agreat de Ministerul Sănătății. Vei face o programare și vei merge acolo, în cazul în care poți. Acest test este gratuit atât timp cât faci parte din ancheta epidemiologica. Daca ajungi la spital, pentru că ai simptome de coronavirus, vei fi acolo testat. Tot ratuit.

Vei fi testat la spital, gratuit, și în cazul în care trebuie să iți faci anumite investigații medicale de urgenta, iar medicii au suspiciuni cu privire la infectarea cu SARS-COV-2.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

Daca ai simptome de infecție și suspectezi că ești pozitiv, însă nu faci parte din vreo ancheta epidemiologica, poți să ceri un test la laboratoarele care fac astfel de teste – însă vă fi contra cost.

Cine se poate testa gratuit

INSP a actualizat recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19 și criteriile pentru inițierea testării.

Confirmarea prompta a cazului suspect este necesara pentru a asigura, rapid si eficient, supravegherea epidemiologica a contactilor, implementarea masurilor de prevenire si control al infectiei, precum si colectarea informatiilor epidemiologice si clinice relevante”, se arată în documentul publicat pe site-ul INSP.

Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19:

  1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definiţiei de caz;
  2. Contacți direcți simptomatici ai cazurilor confirmate;
  3. Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant
    (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice
    înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem
    hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din
    perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval;
  4. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se
    deplaseaza de la centrul de transplant in centrele de prelevare – la fiecare
    2 saptamani;
  5. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă
    medicamentos, cu maximum 48 de ore inainte de internarea în spital;
  6. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie:
    1. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore inainte de fiecare cura, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare;
    2. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de
      prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei;
  7. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei;
  8. Pacienti hemodializaţi asimptomatici – de 2 ori pe luna; Pacienti hemodializati asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări la 6-7 zile interval între ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacientilor;
  9. Pacienti hemodializaţi simptomatici;
  10. Persoane instituționalizate asimptomatice – de 2 ori pe lună;
  11. Personalul de îngrijire din centre rezidențiale – săptămânal;
  12. Gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice;
  13. Personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant;

Cum se transmit rezultatele

INSP precizeaza ca buletinele de analiza cu rezultate pozitive ale testarilor vor fi raportate imediat, scanat, in acelasi mesaj trimis pe e-mail de catre laboratorul care a efectuat testarea, catre spitalul solicitant, directia de sanatate publica de apartenenta a cazului si INSP si se vor lua masurile necesare de internare / izolare a persoanelor infectate.

In aceste cazuri, unitatile sanitare isi vor efectua propria ancheta epidemiologica si vor adopta masuri de limitare a infectiei, actiuni ce intra in responsabilitatea directa a managerului.

Raportul anchetei epidemiologice va fi trimis in termen de 24 de ore directiei de sanatate publica a judetului de apartenenta a cazului.

Centrele de testare unde te poți testa gratuit dacă faci parte dintr-o anchetă epidemiologică

Pe site-ul Ministerului Sănătății este publicata lista unitatilor care realizeaza testarea RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever determinat de noul coronavirus cu laboratoarele acreditate (adrese/numere de contact), conform prevederilor legale in vigoare.

Potrivit MS, toate unitățile care sunt acreditate de către Ministerul Sănătății să realizeze diagnosticul prin metoda RT-PCR au obligația de a asigura cu prioritate diagnosticul pentru pacienții din unitățile sanitare, persoanele suspecte din cadrul anchetelor epidemiologice, precum și a persoanelor din grupurile de risc, conform metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică- Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile.

„Având în vedere situația epidemiologică la nivel național, unitățile vor decide condițiile în care pot răspunde solicitărilor de testare suplimentară, la cerere și pot stabili costul testului”, mai arată oficialii din Sănătate.