CNAS a prelungit valabilitatea cardurilor de sănătate cu 7 ani

Sursă foto: Mediafax/Alexandru Hojda
  • CNAS anunță faptul că valabilitatea cardurilor de sănătate a fost prelungită cu 7 ani
  • Prin această măsură se vor face economii de 30 de milioane de euro, susține CNAS
  • 4.2 milioane de carduri ar fi expirat în 2020, iar alte 10 milioane în 2021

Valabilitatea cardurilor de sănătate emise până în 31 decembrie 2014 se prelungeşte cu 7 ani, a anunţat, vineri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În acest fel, se fac economii de până la 30 de milioane de euro, potrivit CNAS.

Conform unui comunicat al CNAS, Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează şi se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naţionale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului.

Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri.

„Soluţia de prelungire a certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale va face economii substanţiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Costurile acestei soluţii sunt în valoare de aproximativ 550 de mii de lei, faţă de 165,4 milioane de lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate.

„Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicaţiei furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat şi îl va înlocui fără nicio intervenţie a furnizorului”, a mai transmis CNAS.