• O parte din sistemele centralei nucleare nefuncționale de la Cernobîl nu este alimentată cu electricitate.
  • Acest lucru a dus la nașterea mai multor scenarii.
  • Cu toate acestea, conform CNCAN, nu există un nivel ridicat de radiații.

Conform CNCAN, nivelul radiațiilor din Ucraina nu a semnalat depășiri, chiar dacă o parte din sistemele centralei nucleare nefuncționale de la Cernobîl nu este alimentată cu electricitate.

Măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean. Din informaţiile primite de la Autoritatea de Reglementare şi Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11.

Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcţionale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă şi nu există un pericol pentru mediu sau pentru populaţie”, transmite CNCAN.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Ce spune CNCAN despre rezerva de combustibil

Potrivit sursei citate, rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcţionarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită, după necesităţi, prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu reţeaua naţională de energie electrică.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte, în permanenţă, evoluţia situaţiei din punct de vedere al monitorizării radiologice, relatează Mediafax.

În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei”, se arată în finalul comunicatului.