• În ședința CNCAV de joi, 1 iulie 2021, Valeriu Gheorghiță a spus că românii care s-au vaccinat la prima doză cu AstraZeneca pot alege la rapel serul de la Pfizer sau Moderna.
  • Valeriu Gheorghiță: „Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă heterologă de vaccinare, având în vedere că avem date științifice”.
  • Valeriu Gheorghiță, despre persoanele care pot opta pentru această schemă de vaccinare: „Persoane sub 60 de ani, de sex feminin, mai ales dacă utilizează contraceptive orale sau care sunt în primul an de la diagnosticul unei afecțiuni oncologice sau persoane care au antecedente tromboembolice, persoane care au antecedente de trombocitopenie sau ciroză hepatică cu sau fără trombocitopenie”.

CNCAV a anunțat că românii care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca se pot vaccina cu a doua doză de Pfizer sau Moderna.

„Al doilea lucru pe care aș vrea să îl dezvăț este legat de schemele heterologe de vaccinare, două vaccinuri cu tehnologii diferite. Schemă de vaccinare cu prima doză AstraZeneca și a doua doză se efectuează cu un vaccin pe baza de ARN mesager”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„La acest moment avem răspunsuri din partea comisiei de epidemiologie. Recomandă utilizarea acestei scheme. Așteptăm răspunsuri și din partea comisiei de Sănătate Publică de la nivelul Ministerului după care vom reevalua toate datele științifice și vom anunță săptămâna viitoare”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă heterologă de vaccinare, având în vedere că avem date științifice. Fiecare stat își face politică publică de vaccinare pe baza de date științifice care să certifice siguranță și eficacitatea acestor schemei de vaccinare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat cine trebuie să facă acest vaccin și care va fi a doua doză, Modern sau Pfizer.

„Sunt identificate anumite categorii de persoane la care se poate lua în calcul administrarea unei doze de vaccin cu tehnologie diferită, indiferent care dintre ele, Pfizer sau Moderna.

În general, persoane de exemplu sub 60 de ani, de sex feminin, mai ales dacă utilizează contraceptive orale sau care sunt în primul an de la diagnosticul unei afecțiuni oncologice sau persoane care au antecedente tromboembolice, persoane care au antecedente de trombocitopenie sau ciroză hepatică cu sau fără trombocitopenie”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„Fundamentarea este legată de faptul că această schemă pare că are același nivel de imunogenitate. Se atinge cel puțin același nivel cu schemă care folosea același tip de vaccin. Profilul de siguranță din studiile publicate în Spania, în mod special, dar și în Germania.

Intensitatea reacțiilor adverse comune pare a fi ușoară spre medie în cazul în care se combină vaccinuri care folosesc tehnologie diferită. De altfel, Agenția Europeană a Medicamentului a spus cât se poate de clar faptul că în acest moment nu se poate face o recomandare în acest sens, dar sunt deja cel puțin patru state care folosesc, la nivel European, această schemă heterologă de vaccinare și este foarte posibil că în viitor să devină o abordare de rutină care să facă parte din strategia de vaccinare împotriva covid.

Studiile arată faptul că prima doză de vaccin cu un vaccin pe baza de vector viral urmată de administrarea după minim opt săptămâni a unui vaccin cu ARn mesager se asociază cu profil de siguranță bun și date de imunogenitate bune.

Momentan nu este o decizie luată dar am vrut să va informăm legat de faptul că ne preocupă acest subiect pentru că în ultima perioada în spațiul public au fost o serie de mesaje transmise referitoare la faptul că în anumite țări se discuta și s-au adoptat acestei scheme. În permanență evaluăm datele științifice și tocmai din acest motiv avem această valoare. Am solicitat punctul de vedere al comisiilor de specialitate din misterul sănătății. În consecință în momentul în care vom hotărî, va fi cunoscută și adus în atenția publicului”, a explicat Valeriu Gheorghiță.