• Colegiul Medicilor din România precizează că se delimitează de solicitarea transmisă de mai mulți medici și farmaciști către autorități cu privire la măsurile restrictive
  • Organizația spune că „medicii care nu respectă normele vor fi identificaţi şi cercetaţi”
  • Mai mulţi medici, farmacişti şi stomatologi au trimis o scrisoare deschisă prin care critică modul în care autoritățile gestionează pandemia

Colegiul Medicilor din România precizează că se delimitează de solicitarea transmisă de mai mulți medici și farmaciști către autorități cu privire la măsurile restrictive, potrivit Adevărul. De asemenea, organizația atrage atenția asupra unui posibil fake news, întrucât cel puțin unul dintre medicii care apare ca semnatar al mesajului susține că nu a făcut acest lucru.

În reacția trimisă de Colegiul Medicilor din România este menționat faptul că „medicii care nu respectă normele vor fi identificaţi şi cercetaţi”.

„Colegiul Medicilor din România (CMR) se delimitează total de această scrisoare, care nu reprezintă voinţa corpului medical în ansamblul său şi precizează că, potrivit reglementărilor în vigoare, CMR reprezintă instituţia care «apără demnitatea şi promovează drepturile şi interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională a medicului în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medici a obligaţiilor ce le revin faţă de pacient şi de sănătatea publică»”, se arată în mesajul organizația.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

În plus, CMR susține că printre semnatarii scrisorii deschise se află cel puțin o persoană, respectiv profesorul dr. Ioan Cordoş, care nu știa de existența acestui document și nici nu l-a semnat.

„Aceasta situaţie poate să sugereze un text provocator, care conţine ingredientele unui material de tip ,,fake news”. Aceste forme de denaturare a realităţilor pandemiei cu care ne confruntăm, fac foarte mult rău României şi unei părţi a cetăţenilor săi. Aceştia, din cauza unor astfel de mesaje periculoase, îşi pierd încrederea în sistemul medical şi amână prezentarea la medic până în fazele avansate ale bolii COVID-19, ceea ce are, din păcate, uneori consecinţe dezastruoase”, a adăugat CMR.

Medicii care nu respectă normele vor fi sancționați

Colegiul Medicilor din România spune că acele cadre medicale care nu respectă normale acceptate de comunitatea științifică vor fi indentificați și cercetați.

„În cazul acelor medici care nu respectă normele medicale larg acceptate de comunitatea ştiinţifică medicala şi afectează, prin declaraţiile lor, sănătatea publică, prin instigare la încălcarea lor, vor fi identificati si cercetati in cadrul comisiilor de disciplina ale CMR, putandu-se ajunge pana la ridicarea dreptului de a profesa”, a transmis organizația.

Mai mulţi medici, printre care Monica Pop, Răzvan Constantinescu, Adina Alberts, precum şi farmacişti şi stomatologi, au trimis autorităților o scrisoare deschisă prin care cer „încetarea politicii de perpetuare a stării în care se află România de un an încoace şi revenirea la starea de normalitate”. Ei spun că strategia de gestionare a pandemiei este greșită.