• Comisia Europeană a achiziționat 500.000 de doze de Remdesivir pentru statele membre, Marea Britanie și alte șase țări candidate la aderare
  • Contractul de achiziție prevede posibilitatea de mări cantitatea de doze
  • Comisia a mai distribuit 33.380 de doze de Remdesivir în UE și Marea Britanie în luna august

Comisia Europeană a semnat un contract-cadru cu compania farmaceutică Gilead pentru achiziționarea a 500.000 de doze din medicamentul Remdesivir, conform unui comunicat de presă. De asemenea, contractul prevede posibilitatea de mări cantitatea de doze.

Contractul a fost semnat în numele a 36 de state, incluzând statele membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie și alte șase țări candidate la aderare. Toate statele semnatare pot comanda acum Veklury, brandul sub care este comercializat medicamentul Remdesivir.

Stella Kyriakides, Comisar pentru Sănătate și Siguranță Alimentară: „Astăzi asigurăm accesul la Remdesivir pentru până 500.000 de pacienți care au nevoie. Nu lăsăm nicio piatră neîntoarssă în eforturile noastre de a ne asigura că sunt disponibile tratamente sigure și eficiente împotriva COVID-19.”

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

Semnarea acestui document de achiziții comune completează contractul Comisiei cu Gilead din luna august. Atunci au fost asigurate 33.380 de doze de Remdesivir, care au fost distribuite în UE și Marea Britanie. Țările europene se confruntă cu o penurie de Remdesivir din cauză că stocurile, limitate, se termină, au anunțat oficialii din mai multe țări UE, în condițiile în care numărul de cazuri crește, iar Statele Unite au cumpărat cea mai mare parte a producției companiei Gilead.

Dacă Dexametazona, un medicament generic, este găsit ușor și ieftin, Remdesivir este protejat de brevetul Gilead. Compania a stabilit un preț de 2.340 de dolari/ pacient pentru țările bogate și spune că a donat tratamente pentru sute de mii de pacienți în toată lumea. Acest medicament antiviral a dovedit că reduce perioada de spitalizare în cazurile severe de COVID-19. Remdesivir și steroidul dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate în Europa pentru tratarea COVID-19. Ambele au fost adminsitrate și lui Donald Trump, împreună cu un „cocktail” experimental de anticorpi.

Care este situația în România

În România, mai multe spitale au anunțat că nu mai au Remdesivir. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că de la începutul lunii iulie până acum bolnavilor de COVID-19 li s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, iar în depozite mai sunt încă 4.000 de doze.

El a susținut că în aceste zile se încheie un contract pe baza căruia există promisiunea achiziționării de la producător a 12.000 de doze de Remdesivir în luna octombrie. Dozele de până acum au fost donație de la Comisia Europeană, iar acum ar urma să fie achiziționate contra cost, de la producător, prin achiziții ale Ministerului Sănătății.

Rămâne să evaluăm fiecare pacient în parte și să vedem dacă se încadrează în acele criterii în care poate beneficia de acest tratament cu Remdesivir, pentru că nu îl acorzi în orice condiții și nu oricărui pacient”, a insistat ministrul Sănătății într-un interviu pentru Digi 24.

Tătaru a spus că tot ce se folosește pe plan mondial pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 se folosește și în România, inclusiv Remdesivirul sau Hidroxiclorochina.

„Nu trebuie să rămânem la acea constantă, să înțelegem că avem un tratament off label. Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluția unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se folosește la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a arătat Nelu Tătaru.