• Bruxelles va începe procesul de restricționare a miilor de substanțe chimice dăunătoare sănătății și mediului.
  • Comisia a publicat foaia de parcurs cu compușii prezenți în produsele de zi cu zi, care ar putea fi interziși în următorii ani.
  • Comisia Europeană a început luni procesul care se poate încheia cu restricţionarea utilizării a mii de substanţe chimice care sunt de uz curent astăzi, dar care variate probleme de sănătate şi de mediu.

Comisia Europeană va începe procesul de restricționare a miilor de substanțe chimice dăunătoare sănătății și mediului. Foaia de parcurs publicată de Bruxelles oferă „informații detaliate despre toate lucrările în desfășurare privind restricțiile viitoare”, conform unui raport al Comisiei. Acesta include o listă a familiilor de substanțe care pot fi potențial afectate de drepturi de veto ale membrilor UE și calendarul de începere a procesului de interzicere a acestora, lucru care va trebui convenit cu statele membre ale UE și susținut de Agenția Europeană pentru Substanțe și amestecuri chimice (ECHA, conform acronimului său în engleză).

Documentul se înscrie în dezvoltarea strategiei europene privind produsele chimice, în care „eliminarea progresivă a produselor de consum, precum jucăriile, articolele de îngrijire a copiilor, cosmeticele, detergenții, materialele în contact cu alimentele și textilele, a fost deja stabilită ca obiectiv de bază.  

Printre cele mai nocive substanțe,  Bruxelles-ul a citat perturbatori endocrini, substanțe chimice care afectează sistemul imunitar și respirator și perfluoroalchil (PFAS), printre altele.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Potrivit El Pais, comisia nu a clarificat un număr specific de substanțe care vor fi afectate sau care sunt incluse în final în foaia de parcurs. Documentul publicat se referă la familii de substanțe chimice, precum bisfenolii, care sunt utilizați la fabricarea materialelor plastice și care includ sute de compuși diferiți. Oficiul European de Mediu, o federație a organizațiilor de mediu cunoscută prin acronimul său în engleză EEB, estimează că un total de 5.000 și 7.000 de substanțe ar fi afectate de foaia de parcurs care a fost publicată luni. Această organizație a calificat pasul făcut de Bruxelles drept „marea detoxifiere” și consideră că nu există niciun precedent similar nicăieri în lume.

Pe lista prezentată de Comisia Europeană  pot intra și ieși substanțe în funcție de dovezile care se găsesc. Multe dintre substanțele incluse în această foaie de parcurs sunt prezente în produsele utilizate în mod obișnuit, așa că restricția lor va însemna schimbări importante care au industria în alertă.

Foaia de parcurs „va fi piatra de temelie a planificării multianuale” pentru restricțiile chimice și include un program de implementare. Includerea unei substanțe sau a unei familii în listă nu implică interzicerea directă a acesteia. Ceea ce va face Comisia în următorii ani este să încredințeze ECHA să studieze dreptul de veto al acestei familii de substanțe chimice, explică Tatiana Santos, expert în ESB. Apoi ECHA, o agenție dependentă de Bruxelles, va pregăti un raport tehnic cu propunerea sa privind acel grup de substanțe chimice și, în cele din urmă, statele membre vor fi cele care trebuie să decidă dacă este interzis și pentru ce utilizări.

Unii dintre compușii care sunt incluși în documentul lansat luni sunt deja interziși sau vor trebui să fie întrerupti în curând, dar EEB susține că nu există restricții pentru marea majoritate în acest moment. „Această foaie de parcurs este un prim pas către eliminarea totală, ceea ce va însemna o transformare radicală a industriei”, spune Santos. Procesul de interzicere a substanțelor chimice de pe listă va începe în doi ani.

Printre familiile de substanțe chimice care sunt incluse se numără PVC – cele mai dificile materiale plastice de reciclat – și retardanții de flacără. Întregul proces de revizuire a reglementărilor care va duce la interzicerea definitivă a substanțelor care sunt acum incluse în foaia de parcurs ar putea fi finalizat în 2030, potrivit estimărilor organizației EEB.

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a subliniat „transparența” care se intenționează să fie respectată pe tot parcursul procesului. „Părțile interesate au nevoie de transparență și vizibilitate cu privire la lucrările viitoare. Foaia de parcurs pentru restricții oferă o astfel de vizibilitate și permite companiilor și altor părți interesate să fie mai bine pregătite pentru potențiale restricții”, a spus Breton într-un comunicat. Același lucru este recunoscut în documentul publicat luni de Comisie: „Foaia de parcurs oferă transparență părților interesate cu privire la activitatea de restricție a autorităților și permite companiilor să anticipeze restricțiile (potențiale) viitoare, de exemplu, care inițiază deja activități de substituție”.

Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru Mediu al Comisiei, a reamintit că restricțiile „vizează reducerea expunerii oamenilor și a mediului la unele dintre cele mai dăunătoare substanțe chimice, abordând o gamă largă de utilizări ale acestora: industriale, profesionale și în produsele de consum”.

Potrivit documentului publicat luni, restricțiile prevăzute în foaia de parcurs au scopul de a minimiza „riscurile chimice inacceptabile” cu toate resursele disponibile, cum ar fi gruparea substanțelor în familii. Santos explică că, deoarece există mii de compuși, dacă dreptul de veto al acestora este abordat unul câte unul, „evaluările ar dura secole pentru a se finaliza”. Din acest motiv, adaugă el, „acum se propune restrângerea familiilor complete de substanțe chimice care preocupă cel mai mult”.

Comisia insistă în foaia sa de parcurs că lista de substanțe „va fi revizuită periodic”, astfel încât „cercetări suplimentare să poată duce la schimbări”. Și se subliniază, de asemenea, că statele pot continua să propună restricții pentru alte substanțe chimice care nu sunt incluse în această propunere. În plus, se asigură că Bruxelles-ul lucrează deja cu industria pentru a găsi modalități de „tranziție” pentru substanțele care vor fi interzise.