Motivul pentru care Comisia Europeană vrea să accelereze autorizarea vaccinurilor anti-Covid

  • Comisia Europeană introduce o măsură de accelerare a autorizării vaccinurilor împotriva COVID-19.
  • Autorizarea vaccinurilor se va face pe baza unui set mai mic de date care trebuie depuse la EMA.
  • HERA este un plan de pregătire în domeniul bioapărării împotriva variantelor virusului care cauzează COVID-19.
  • Aprobarea accelerată a vaccinurilor este una dintre acţiunile-cheie ale Incubatorului HERA.

Comisia Europeană vrea să accelereze autorizarea vaccinurilor anti-Covid. Decizia a venit astăzi, ca acţiune imediată în cadrul Incubatorului HERA, noul plan european de pregătire împotriva variantelor de virus.

Cu aceste măsuri, legislaţia UE va permite companiilor să se concentreze pe colectarea dovezilor necesare la timp. Autorizarea vaccinurilor se va face pe baza unui set mai mic de date care trebuie depuse la Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen spune că  o aprobare mai rapidă înseamnă mai multe vaccinuri în circulaţie şi mai mulţi europeni protejaţi. Aprobarea accelerată a vaccinurilor este una dintre acţiunile-cheie ale Incubatorului HERA. 

Ea are rolul de a stimula pregătirea serurilor anti-covid şi de a spori producţia industrială. Măsurile sunt importante acum deoarece noi variante continuă să apară, iar provocările sunt tot mai multe. Incubatorul HERA va servi, de asemenea, drept model pentru pregătirea pe termen lung a UE pentru situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii.

Măsura va ajunge acum la Parlamentul European şi la Consiliu pentru a fi examinat înainte de a intra în vigoare.