• Au fost achiziționate 85 de concentratoare de oxigen
  • Societatea civilă timișoreană dorește să mai achiziționeze alte câteva sute
  • Un medic infecționist le consideră ineficiente în situația actuală

Sistemul sanitar de la noi e în colaps. Niciodată nu a funcţionat prea bine, dar de când cu pandemia, e şi mai rău. Mai ales la terapie intensivă, unde nu prea mai sunt paturi pentru bolnavii de Covid 19. Luate prin surprindere, ca de fiecare dată, autorităţile improvizează.

La Timişoara, de exemplu, primarul cumpără concentratoare de oxigen.

Dominic Fritz: „Noi în Timişoara ne concentrăm foarte mult pe paturile non-ATI cu oxigen, pentru că ştim că un pacient cu cât primeşte mai repede oxigen, cu atât mai mult scade probabilitatea de a ajunge în ATI şi am cumpărat 85 de concentratoare şi lucrăm cu societatea civilă să cumpărăm câteva sute”

Adelina Marinescu, doctor infecţionist, spune că aceste aparate oferă ajutor doar bolnavilor cu forme uşoare. Dar nu asta e cea mai mare problemă, ci curentul pe care il consumă.

„În momentul în care pacientul are o formă de insuficienţă respiratorie severă sau moderat-severă, aceste concentratoare nu fac faţă pentru a ajuta bolnavul. O parte mai specială la aceste concentratoare este faptul că ele funcţionează cu energie electrică. Trebuie băgate în priză pentru a funcţiona. Oricând se poate întâmpla un lucru neplăcut şi neprevăzut”, spune Adelina Marinescu.

Un salon cu 20 de pacienţi şi tot atâtea concentratoare dă peste cap contorul. Şi cum spitalele funcţionează în clădiri vechi, reţelele electrice sunt depăşite.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Asta înseamnă că tragedia de la Piatra Neamţ se poate repeta. Drept urmare, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara medicii nu mai folosesc concentratoarele. Au extins reţeaua de exigen în toate saloanele.