• Vaccinul va fi stocat la Institutul Cantacuzino și în șase spitale militare.
  • Transportul vaccinurilor ar putea fi făcut cu avioane Spartan.
  • La institutul Cantacuzino vor fi stocate 1,5 milioane de doze.
  • Alte 200 de mii de doze de vaccin pot fi stocate în centrele regionale.
  • Luni va începe distribuția ultracongelatoarelor în care vor fi depozitate vaccinurile.

Primele transporturi ale dozelor de vaccin au adus și primele probleme în Statele Unite. Câteva mii de doze au fost returnate companiei Pfizer, după ce temperatura nu s-a păstrat pe drum.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță, ne-a explicat: „În momentul în care un transport de vaccinuri va ajunge la centrul de stocare național sau regional, va exista o comisie de recepție, reprezentată de distribuitorul acelui vaccin, un responsabil de la MS și un responsabil de la nivelul Centrului de stocare.”

Acestea vor fi persoanele care vor verifica toate condițiile de transport, toată temperatura pe parcursul distribuției va fi înregistrată și va fi practic transmisă imediat ce se va face preluarea coletului. De asemenea, vor fi verificate condițiile de transport și dacă acestea sunt îndeplinite, vaccinul va fi preluat. În caz contrar, transportul va fi refuzat, cum s-a întâmplat și în SUA cu câteva mii de doze.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Cum va gestiona România o astfel de situație

În SUA a început deja vaccinarea, și au aparut câteva probleme izolate la dozele transportate la temperaturi necorespunzatoare.

După același motiv precum orice țară care respectă procedurile și normele de vigoare, adică fiecare transport de vaccinuri, atunci când va ajunge la centrul de stocare Național sau Regional, există o comisie de recepție reprezentată de distribuitorul acelui vaccin, un responsabil de la Ministerul Sănătății și respectiv un responsabil de la nivelul Centrului de stocare.

Acestea vor verifica condițiile de transport și toată temperatura pe parcursul distribuției, care va fi înregistrată și va fi practic transmisă imediat ce se face preluarea coletului.

În plus, se vor verifica și condițiile de transport, iar dacă acestea sunt îndeplinite vaccinul va fi preluat. Dacă condițiile nu sunt îndeplinite se va refuza acel transport.