• Revenirea la „viața de dinainte“ de pandemie ar putea fi posibilă dacă 90% din adulți vor fi vaccinați până în septembrie
  • Vaccinarea în masă a adulților, dar și a copiilor, va fi necesară pentru a recâștiga viața fără măsuri sanitare, avertizează Institutul Pasteur

Cercetătorii de la Institutul Pasteur au prezentat diferite scenarii anticipând revenirea la „viața de dinainte“ de pandemie. Pentru o relaxare totală a măsurilor sanitare, 90% dintre adulți ar trebui să fie vaccinați până la 1 septembrie, scrie cnews.fr.

Din cauza variantei britanice, fără măsuri de prevenție, rata de reproducere a coronavirusului, adică numărul mediu de persoane infectate de un bolnav de Covid, va ajunge la 4, arată studiul. Cu toate acestea, cu acest scenariu, pentru ca pragul de 1.000 de spitalizări pe zi să nu fie depășit, 90% dintre adulții din țară ar fi trebuit să facă vaccinul până în septembrie.

Dacă acest procent de vaccinare nu poate fi realizat, este posibil să fie necesar să se mențină un anumit control al circulației virusului, de exemplu prin testare-identificare-izolare, măsuri de protecție (de exemplu, măști) și distanțare fizică“, scriu cercetătorii de la Institutul Pasteur.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?

Încrederea în vaccin, o mare problemă

Un alt scenariu este puțin mai favorabil, bazat pe contextul în care rata de reproducere ar fi de 3, în loc de 4. Dar chiar și în acest caz, ar fi necesar ca pe 1 septembrie, 90% din cei care au peste 65 de ani și 70% din cei cu vârste de 18-64 de ani, adică 59% din întreaga populație, să fie vaccinați pentru a permite relaxarea totală a măsurilor restrictive și pentru menținerea numărului de spitalizări ale pacienților Covid sub 1.000 pe zi, în perioada septembrie 2021 – aprilie 2022.

Totuși, intențiile actuale de vaccinare ale oamenilor nu permit luarea în considerare a faptului că o parte atât de mare a populației va fi vaccinată împotriva coronavirusului.

Chiar și în scenarii optimiste, intențiile actuale de vaccinare s-ar putea să nu permită o relaxare completă a măsurilor sanitare“, subliniază studiul, care menționează apoi posibila vaccinare a copiilor pentru a atinge acest obiectiv al revenirii la viața normală.

Vaccinarea copiiilor este esențială?

Relaxarea măsurilor de protecție ar fi, de asemenea, imposibilă dacă cei mai tineri nu sunt încurajați să fie și ei vaccinați, avertizează studiul. Se pare că dacă doar adulții sunt imunizați, „ar putea să apară o epidemie semnificativă la copii, contribuind la infectarea părinților și a bunicilor nevaccinați“, explică Institutul Pasteur.

Pe de altă parte, „dacă se demonstrează“ că serurile sunt sigure și eficiente la cei sub 18 ani, atunci 60-69% din cei cu vârsta cuprinsă între 0-64 ani și 90% din cei cu vârsta de peste 65 de ani ar trebui să fie vaccinați pentru a fi posibilă relaxarea completă a restricțiilor.