„Consilieri în carieră” – acesta este răspunsul pentru cei care nu mai sunt mulțumiți de locul de muncă

angajați

angajați

Tot mai multe persoane apelează la consilieri în carieră pentru a ieși din închisoarea locurilor de muncă nepotrivite. Cum te pot ajuta acești profesioniști? Pentru mulți oameni, reîntoarcearea la muncă după sărbători aduce în prim-plan acel sentiment sâcâitor: chiar vreau să mai petrec încă un an în acest loc de muncă?

Aproape toată lumea are o perioadă în care își pune la îndoială munca, poate după o schimbare majoră în viață, când locul de muncă nu mai este o provocare sau când pur și simplu există altceva pe care ar prefera să îl facă. Dar, după aproape doi ani de pandemie, se pare că niciodată nu au fost atât de mulți oameni care să-și regândească cariera.

În ultimii ani, a apărut o vastă industrie de consilieri în carieră, care promite să ajute oamenii să găsească o nouă direcție în viața profesională și să își dobândească abilitățile necesare pentru găsirea și îndeplinirea obiectivelor.

Așadar, ce este mai exact coaching-ul de carieră – și ce nu este? Cum găsiți un coach bun și la ce vă puteți aștepta dacă decideți să apelați la serviciile unuia în noul an?

Ieși din zona de confort

Datele Federației Internaționale de Coaching (ICF), unul dintre cele mai importante organisme globale de coaching profesional, indică cât de mult a crescut industria în ultimii ani. Directorul general Magdalena Mook, cu sediul în Lexington, Kentucky, SUA, spune că, atunci când a început să lucreze pentru ICF în 2005, aceasta avea 8.000 de membri. „Acum ne apropiem de 50.000”, spune ea, iar mai mult de jumătate sunt în afara Statelor Unite. ICF estimează că, în 2019, existau 71.000 de practicieni de coach de carieră în întreaga lume și că industria are o valoare estimată de 2,8 miliarde de dolari (2,1 miliarde de lire sterline) la nivel global.

Companiile au început să introducă programe interne de coaching, în timp ce tinerii, în special atunci când încep un nou loc de muncă, se așteaptă să aibă acces la coaching „mai degrabă ca o cerință și nu ca un beneficiu”, spune Mook.

Antrenorul de carieră Andrew MacAskill, care, împreună cu soția sa, Zoe, a lansat în mod oficial în 2019 grupul de coaching Executive Career Jump din Hampshire, Marea Britanie, crede că generalizarea coaching-ului este așteptată de mult timp „o mulțime de oameni sunt prinși în această închisoare pe care și-au creat-o singuri – acceptă suferința la locul de muncă în schimbul siguranței”, relatează bbc.

MacAskill spune că este ușor pentru lucrători să se convingă că este prea complicat sau prea târziu să își schimbe cariera. În acest caz, spune el, poate interveni un consilier în carieră, care „să vă ajute în observarea posibilităților” .

Cum să îți găsești calea

Pentru cineva care se gândește la coaching-ul de carieră, Mook spune că este vital să „înțeleagă ce este și ce nu este coaching-ul”. Atât ea, cât și MacAskill spun că coaching-ul nu ar trebui să fie folosit ca terapie; Mook face referire la codul de etică al ICF, care prevede că, dacă un client are în mod clar nevoie de un terapeut sau de un psihiatru, un coach de carieră are obligația de a-l îndruma către specialistul potrivit.

Coaching-ul diferă, de asemenea, de mentorat, spune Mook. În timp ce un mentor este, de obicei, o persoană cu mai multă experiență în aceeași industrie, la care un mentorat poate apela pentru îndrumare, coaching-ul înseamnă mai mult a avea abilitățile necesare pentru a ghida pe cineva de-a lungul propriei călătorii de autodescoperire. „Poate coach-ul să își împărtășească cunoștințele? Absolut. Dar coach-ul nu este cel care dă sfaturi. Coach-ul este cel care conduce o persoană în a își găsi drumul”, spune ea.

Scopul general al coaching-ul de carieră este de a ajuta clienții să reflecteze asupra carierei lor de până acum, asupra a ceea ce li s-a părut cel mai satisfăcător sau mai provocator, asupra a ceea ce i-a energizat sau frustrat cel mai mult.
MacAskill, de exemplu, le cere clienților să își scrie o descriere pe Wikipedia, cu cinci ani în viitor, iar apoi să își folosească abilitățile de afaceri în propria carieră pentru a vedea cum să își îndeplinească obiectivele.

Este exact ceea ce a experimentat Josie O’Donovan atunci când a apelat la coaching după ce a rămas blocată într-un impas al carierei în 2020. Femeia de 44 de ani din Milton Keynes, Marea Britanie, își iubise întotdeauna slujba de relații cu clienții la o mare companie de automobile. Dar nu și-a putut recăpăta entuziasmul pentru rolul ei după concediul de maternitate și a simțit că cariera ei era blocată de lucrul cu jumătate de normă. A vrut să treacă la o activitate mai altruistă, dar îi era „foarte teamă să facă o schimbare majoră”.

Ea a găsit un coach de carieră care a petrecut timp ajutând-o să-și identifice valorile și „provocându-mi gândurile cu privire la ceea ce este important pentru mine”. Procesul de coaching i-a oferit lui O’Donovan „conștientizarea faptului că aș putea face un pas spre ceva diferit”; un exercițiu de vizualizare a demisiei a ajutat-o să vadă cât de eliberatoare ar fi fost părăsirea locului de muncă.

„Cred că este foarte util să-ți faci timp pentru tine, să te gândești bine și să reflectezi, și să ai pe cineva care să îți pună la îndoială aceste gânduri și reflecții”, spune O’Donovan. În martie 2021, ea a făcut saltul și și-a părăsit locul de muncă pentru a-și înființa propria firmă de consultanță în domeniul managementului relațiilor cu clienții.

Experții spun că o abordare, precum cea a lui O’Donovan, este esențială pentru eficiența coaching-ului. Un coach bun, spune Mook, vă va ajuta să vă identificați punctul A – unde vă aflați acum – și punctul B – unde vreți să ajungeți – și apoi vă va ajuta să găsiți cea mai bună cale pentru a ajunge între ele.

Atenție la antrenor

Atât MacAskill, cât și Mook avertizează că identificarea antrenorului potrivit este totuși esențială – o lecție pe care Piotr, în vârstă de 38 de ani, a învățat-o pe calea cea grea.

În februarie 2021, el s-a înscris la o agenție de carieră care promitea să-l ajute să-și șlefuiască CV-ul și să-și facă cunoscut numele printre companiile din domeniul tehnologiei pe care le viza. Dar, deși a primit sprijin pentru identificarea și depunerea candidaturilor pentru locuri de muncă, acest sprijin extins pentru carieră. Atunci când a cerut, de exemplu, pregătire în domeniul abilităților de prezentare, „mi s-a spus categoric să mă uit în contract – acesta era un serviciu separat”, spune Piotr.

În cele din urmă, a obținut un rol la un start-up din domeniul tehnologiei pe care l-a găsit și la care a aplicat direct. Dar nu și-a dat seama că era legat prin contract de agenția de ocupare a forței de muncă timp de un an după ce obținea un loc de muncă, la un cost de 7% din salariul său. Piotr a ajuns să negocieze cu agenția o răscumpărare fixă de aproximativ 10.000 de dolari doar pentru a scăpa de contract, dar spune că a fost o experiență dureroasă.

Exit mobile version