• Este atât de ușor să-ți hrănești copii cu prea mult zahăr și sare fără să-ți dai seama că exagerezi. 
  • Este logic să fim cu adevărat atenți la aportul de zahăr și sare al copiilor noștri din momentul în care sunt înțărcați.
  • Iată cât de util este și cum poți reduce sarea și zahărul din meniul lor.

Cu toții mâncăm mult mai mult zahăr decât credem, în special copiii noștri. Organizația Mondială a Sănătății spune că zahărul nu ar trebui să reprezinte mai mult de 5% din dieta noastră zilnică. Dar în Marea Britanie, cifra este de 11,6% pentru adulți și de 15,2% pentru copii.

Prin urmare, este logic să fim cu adevărat atenți la aportul de zahăr al copiilor noștri din momentul în care sunt înțărcați. Această vârstă fragedă este cu adevărat importantă, pentru că atunci se stabilesc viitoarele modele de alimentație.

Zahărul dăunează dinților și, în cantități mari, poate duce, de asemenea, la excesul de greutate și îi expune pe copii la riscul de hipertensiune arterială, diabet și boli de inimă mai târziu în viață.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Problema este că o mare parte din zahărul pe care îl consumăm se află în alimentele pe care le cumpărăm – chiar și în alimentele sărate. Cercetările au descoperit că alimentele destinate în mod special copiilor, cum ar fi iaurt, cereale și preparate gata, sunt unele dintre cele mai dulci produse.

Ce nu știai despre zahăr:

Un pahar de suc de portocale sau de mere conține foarte mult zahăr. Se estimeză că un pahar de 250 ml conține cam 6 lingurițe de zahăr.

Fructele uscate precum stafidele sunt aproape în întregime zahăr.

Pizza cumpărată din magazin poate avea un conținut ridicat de zahăr: unele au 1-2 lingurițe la 100 g.

Iaurturile și biscuiții pentru bebeluși pot conține 3 lingurițe de zahăr într-un pachet standard de 100 g (o linguriță și jumătate într-un pachet mic de 50 g).

Borcanele cu sosuri de paste gata preparate pot conține o linguriță și jumătate de zahăr la o porție mică.

Cerealele pentru micul dejun pot conține o cantitate inimaginabilă de zahăr, chiar și cele sănătoase pot avea 3 lingurițe de zahăr într-un bol mic de 30 g.

Sfaturi pentru reducerea zahărului

Pregătiți mai multe gustări sărate. Înlocuiți cerealele, batoanele dulci, iaurturile dulci, biscuiții și prăjiturile cu fructe, legume, humus, floricele de porumb fără arome, brânză.

Dați-le una sau două porții de fructe pe zi, dar încercați să oferiți fructe cu conținut mai mic de zahăr: căpșuni, afine, zmeură, piersici, pere și kiwi. Fructele cu cel mai mare conținut de zahăr sunt unele soiuri de struguri, pepeni, ananas și mere dulci.

Oferă copiilor fructe întregi, nu suc de fructe, deoarece fructele întregi conțin fibre, acest lucru va reduce efectul zahărului asupra corpului copilului tău.

Dacă îi dai suc, diluează-l și oferă-l în timpul meselor, nu ca o gustare pentru a le proteja dinții. Nu le dați băuturi acidulate, doar ocazional.

Pregătește totul singură, în special mâncăruri ușoare precum sosurile de paste, deoarece nu vei adăuga zahăr.

Urmează etichetele produselor alimentareZahărul se găsește adesea sub alte denumiri în lista de ingrediente. De exemplu: suc concentrat de fructe, fructoza, sirop de zahar invertit, melasă și zaharoză.

Știi deja că nu trebuie să adaugi sare în alimentația bebelușului tău, deoarece bebelușii sub un an nu ar trebui să ia mai mult de 1 g pe zi. Rinichii lor mici nu suportă sarea, dar chiar și când au un an, trebuie totuși să ai grijă să nu adaugi sare în alimentația lor.

De la 1 la 3 ani se recomanda maxim 2 grame pe zi (3 grame pentru copiii cu varsta intre 4-6 ani). Dar pentru că se adaugă sare la atât de multe dintre alimentele pe care le cumpărăm, este ușor să exagerăm accidental.

Sarea este adăugată la cerealele pentru micul dejun, supe, sosuri și ketchup.

Sfaturi pentru reducerea sării

Atenție la șuncă și la carnea procesată, inclusiv la cârnații cu conținut ridicat de sare. În schimb, concentrează-te pe pește sau pui.

Nu sărați apa pentru paste – copiii nu au nevoie de sărare suplimentară și dacă îi puteți împiedica să își dezvolte gustul pentru sare, le va proteja sănătatea mai târziu. Consumul mare de sare cauzează hipertensiune arterială și crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral la vârsta mijlocie.

Lasați alimentele procesate, cum ar fi pizza și crochete de pește, pentru un răsfăț ocazional.

Nu puneți sare pe masă.

Chiar și biscuiții conțin sare: cantitatea este deosebit de mare la 0,2 g de biscuiți.

Nu folosiți sosuri achiziționate, deoarece acestea sunt adesea bogate în sare.

Pâinea, cerealele și sosurile de la o marcă de supermarket au adesea mai puține sare decât mărcile mari. Verificați etichetele (sau online) pentru a găsi produse cu cel mai mic conținut de sare.

Cu alimente de bază precum pâinea, merită cu adevărat explorat pentru a găsi opțiunea cu cea mai mică concentrație de sare, astfel încât să puteți economisi 0,4 grame de sare pe zi pe patru felii de pâine.