„Convieţuirea cu COVID-19″: Unde ar putea ajunge pandemia

Foto: Hepta
  • Până la un milion de cazuri zilnice de infectare ar putea fi înregistrate în această iarnă doar în SUA.
  • În UK şi în Europa, oamenii de ştiinţă prevăd o serie de valuri de COVID-19, pe măsură ce oamenii vor petrece mai mult timp în spaţii închise în lunile mai reci.
  • Conform OMS, fiecare ţară trebuie să abordeze noile valuri cu toate uneltele din arsenalul pandemic.

În timp ce a treia iarnă a pandemiei de coronavirus se profilează în emisfera nordică, oamenii de știință avertizează guvernele și populațiile obosite să se pregătească pentru alte valuri de COVID-19.

Până la un milion de cazuri zilnice de infectare ar putea fi înregistrate în această iarnă doar în Statele Unite, potrivit specialiștilor, care a monitorizat pandemia. Cifra ar fi aproximativ dublă comparativ cu numărul zilnic actual, scrie Reuters.

În UK şi în Europa, oamenii de ştiinţă prevăd o serie de valuri de COVID-19, pe măsură ce oamenii vor petrece mai mult timp în spaţii închise în lunile mai reci, de data aceasta în mare parte fără mască de protecţie sau restricţii privind distanţarea fizică.

Experţii urmăresc îndeaproape evoluţiile COVID-19

Deşi numărul cazurilor poate creşte din nou în lunile următoare, este puţin probabil ca decesele şi spitalizările să se înmulţească cu aceeaşi intensitate, au spus experţii, situaţie ajutată de vaccinare şi dozele de rapel, infectarea anterioară, variantele mai uşoare şi disponibilitatea tratamentelor foarte eficiente pentru COVID-19.

,,Oamenii care sunt expuşi celui mai mare risc sunt cei care nu s-au întâlnit niciodată cu virusul şi aproape că nu a mai rămas nimeni”, a spus Murray.

Aceste prognoze ridică noi întrebări cu privire la momentul la care ţările vor face trecerea de la faza de urgenţă COVID-19 la starea de boală endemică, în cazul căreia comunităţi cu rate ridicate de vaccinare înregistrează focare mai restrânse, eventual sezoniere.

Numeroşi experţi au prezis că această tranziţie va debuta la începutul anului 2022, însă sosirea variantei Omicron de coronavirus, cu mutaţii importante, a perturbat aceste estimări.

S-a încheiat pandemia?

Pandemia trebuie ,,dată deoparte” ? , a declarat Adam Kucharski, epidemiolog la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra. În opinia sa şi a altora, COVID-19 se transformă într-o ameninţare endemică ce continuă să aibă o incidenţă ridicată. ,,Cineva mi-a spus odată că definiţia endemicităţii este aceea că viaţa devine ceva mai grea” , a adăugat el.

Aspectul imprevizibil este cel referitor la posibilitatea apariţiei unei noi variante care să le depăşească pe actualele sub-variante Omicron dominante. Dacă acea variantă va provoca de asemenea o boală mai gravă şi va fi capabilă să se sustragă imunităţii anterioare, acesta ar fi ,,scenariul cel mai rău” , potrivit unui raport recent al OMS.

,,Toate scenariile (cu variante noi) indică potenţialul pentru un val viitor mare la un nivel care este la fel de rău sau mai rău decât valurile epidemice din 2020/2021” , se arată în raportul bazat pe un model de la Colegiul Imperial din Londra.

Mulţi dintre experţii au declarat că a face prognoze pentru COVID-19 a devenit mult mai dificil, în contextul în care multe persoane se bazează pe teste rapide, efectuate la domiciliu, care nu sunt raportate oficialilor guvernamentali din domeniul sanitar, ratele de infectare fiind astfel obscure.

,,Cine spune că poate prezice viitorul acestei pandemii minte

BA.5, sub-varianta Omicron care face în prezent ca numărul cazurilor de infectare să atingă un vârf în numeroase regiuni, este extrem de transmisibilă, ceea ce înseamnă că mulţi pacienţi internaţi pentru alte boli pot fi testaţi pozitiv pentru COVID-19 şi să se numere printre cazurile grave.

,,Oricine spune că poate prezice viitorul acestei pandemii este fie exagerat de încrezător, ori minte”, a declarat un specialist din Statele Unite.

Experţii urmăresc îndeaproape evoluţiile din Australia, unde spitalele sunt pline în contextul unui sezon gripal combinat cu COVID-19. Potrivit acestora, este posibil ca statele occidentale să se confrunte cu un model similar după mai multe sezoane gripale liniştite.

,,Dacă se întâmplă acolo, se poate întâmpla aici. Să ne pregătim pentru un sezon gripal în adevăratul sens al cuvântului„, a spus directorul Centrului mondial pentru gripă din cadrul Institutului Francis Crick din Londra.

Conform OMS, fiecare ţară trebuie să abordeze noile valuri cu toate uneltele din arsenalul pandemic – de la vaccinări la intervenţii, cum ar fi testarea şi distanţarea fizică sau masca de protecţie.